Είναι σημαντικές οι επιθυμίες μας. Τα «θέλω» μας, εκείνα τα οποία οραματιζόμαστε και επιθυμούμε διακαώς είναι τα σημαντικότερα κίνητρα για να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και να μην τα παρατήσουμε.

Ορισμένοι αναζητούν επαγγελματική επιτυχία, άλλοι ζητούν αναγνώριση, και κάποιοι έχουν επιθυμίες περισσότερο «απτές», όπως το να κόψουν μία κακή συνήθεια, ή να βελτιώσουν κάπως τον εαυτό τους.

Εύλογα δεν θα συζητήσουμε εδώ για τις αισθηματικές και ρομαντικές επιθυμίες.

Τις περισσότερες φορές αυτό αφορά το να χάσουν κάποια περιττά κιλά, να κόψουν το κάπνισμα ή να γίνουν πιο παραγωγικοί στην εργασία τους. Δεν φαντάζεστε πόσος κόσμος επιθυμεί να απαλλαγεί από σωματικό βάρος (ανεξάρτητα του αν χρειάζεται ή όχι), να ελαττώσει το τσιγάρο ή να «σηκωθεί λίγο απ’ τον καναπέ».

Αναφέρω ενδεικτικά τα συγκεκριμένα, καθώς είναι χειροπιαστά παραδείγματα επιθυμιών, οι οποίες όμως μοιράζονται ένα χαρακτηριστικό: εκφράζονται με ασάφεια.

Σχεδόν κάθε τι που επιθυμούμε έχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης, μόνο και μόνο όμως αν τοποθετηθεί στο σωστό πλαίσιο σκέψης και σχεδιασμού.

Αυτό απαιτεί την τοποθέτηση στόχων. Τι είναι ένας στόχος; Είναι για αρχή ένα κίνητρο για επιτυχία.

Είναι επίσης ένα ασφαλές σημείο στον ορίζοντα που αποσαφηνίζει το πόση προσπάθεια χρειάζεται για να καταφέρει κανείς κάτι, και είναι και ένα «μαξιλαράκι» όταν φτάνει εκεί. Αργότερα θα δούμε γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό το «μαξιλαράκι».

Το κυρίως πρόβλημα με όσους θέτουν στόχους, είναι ότι αυτοί οι στόχοι είναι είτε πολύ δύσκολοι (εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον) είτε πολύ ασαφείς. Δε γίνεται απ’ τη μία στιγμή στην άλλη να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα, πόσο μάλλον όταν δεν καταλαβαίνεις ακριβώς τι είναι αυτό που θέλεις.

Ξέρεις ότι το θέλεις, βέβαια, αλλά αναγνωρίζεις πόση προσπάθεια θα χρειαστεί; Καταλαβαίνεις ότι θα υπάρξουν εμπόδια, πισωγυρίσματα και στιγμές όπου θα θελήσεις να τα παρατήσεις;

Όταν ένας στόχος είναι μεγάλος και σημαντικός, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απαιτηθεί επένδυση. Ακόμα και μικρότεροι στόχοι απαιτούν προσπάθεια και προσήλωση, για να δημιουργήσουν τις βάσεις για το μεγαλύτερο στόχο.

Αυτό σημαίνει ότι για να επιτύχει κανείς με μεγαλύτερη ευχέρεια ένα στόχο, πρέπει να τον χωρίσει σε τμήματα. Βήμα βήμα, δηλαδή, με σκέψη, προσπάθεια και κατανόηση των απαιτούμενων χρόνου και ενέργειας.

Εάν κάποιος θέλει να χάσει είκοσι κιλά, φερ’ ειπείν, δεν θα τοποθετήσει αυτό το στόχο, αλλά μικρότερους. Πέντε-πέντε, ακόμα και δύο-δύο, αρκεί να είναι τόσο εφικτό όσο και παραγωγικό.

Το ίδιο ισχύει τόσο για το τσιγάρο, όσο και για τη δραστηριοποίηση όπως το να πάει κανείς για παράδειγμα περισσότερες φορές στο γυμναστήριο.

Επίσης, πρέπει κανείς να αναρωτηθεί τι ακριβώς θέλει, και για ποιο λόγο το θέλει. Είναι θέμα δικό του, ή ικανοποίηση των αναγκών κάποιου άλλου;  Δεν είναι καθόλου σπάνιο να επιθυμούμε κάτι επειδή θεωρούμε ότι αποκτώντας το θα εντυπωσιάσουμε τους άλλους.

Τι σημαίνει το: «θέλω να χάσω κιλά»; Τι εννοεί ο ποιητής με το «θέλω να γίνω πιο δραστήριος»; Χρειάζεται σαφήνεια εδώ.

Οι ξεκάθαροι στόχοι έχουν ξεκάθαρο τρόπο αντιμετώπισης, συγκεκριμένα βήματα και πιο σίγουρη εξέλιξη. Οι προσδοκίες  του ατόμου είναι πιο συγκεκριμένες, και η πιθανή αποτυχία περισσότερο «εντοπισμένη».

Περισσότερο θα απογοητευτεί κανείς αν αποτύχει σε ένα γενικότερο και πιο ασαφή στόχο, επειδή θα θεωρήσει ότι απέτυχε συνολικά, από ότι σε ένα μικρότερο και σαφέστερο.

Τέλος, θυμάστε το «μαξιλαράκι»; Είναι ο μικρότερος στόχος που αναφέραμε νωρίτερα. Είναι επίσης ένα σημείο πολύ σημαντικό, επειδή εκεί μπορεί κανείς να εκτιμήσει το δρόμο που έχει ήδη διανύσει.

Και να δώσει επιτέλους τα εύσημα στον εαυτό του για το πόσο έχει επενδύσει και κουραστεί, όπως επίσης για τα όσα κατάφερε. Είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου ότι περισσότερο ανησυχεί για το αν θα καταφέρει όλους τους στόχους του, μη σκεπτόμενος όσα έχει ήδη καταφέρει.

Το να δίνει κανείς τα εύσημα στον εαυτό του είναι επίσης ένας ασφαλής τρόπος να συνεχίσει να προσπαθεί, και να διατηρηθεί εστιασμένος στο στόχο του.

Είναι και ψυχική υγεία, φυσικά.

Σε τελική ανάλυση, χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τα πάντα εάν το θελήσουμε. Αρκεί μόνο να αντιλαμβανόμαστε ακριβώς τι είναι αυτό που επιθυμούμε, και την προσπάθεια που θα χρειαστεί για να το επιτύχουμε.

Και φυσικά, να μην ξεχνάμε πότε πότε να λέμε ένα «μπράβο» και στον εαυτό μας.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.