Και μάλιστα πρωτότυπος, νεωτεριστής και οραματιστής. Όχι πιστός ακόλουθος της νόρμας της εύρεσης εργασίας.

Το βιογραφικό είναι ένα από τα πλέον απαραίτητα εργαλεία για κάποιον νέο στην αγορά εργασίας, είναι ένας «μπούσουλας» για το ποιος είναι, τι καπνό φουμάρει και τι μπορεί και να προσφέρει στην τελική.

Είναι ο μοναδικός ίσως τρόπος να κάνεις σωστή πρώτη εντύπωση σε έναν εργοδότη, καθώς πάντα θα προηγηθεί μίας συνέντευξης.

Curriculum vitae, λοιπόν, γνωστό και ως CV, ή αλλιώς, το «κωλόχαρτο του HR Manager», όπως προσφάτως το απεκάλεσε γνωστός μου που έχει εκτυπώσει πάνω από τριακόσια ως τώρα, με σχεδόν μηδαμινή ανταπόκριση.

Τι κάνει ένα βιογραφικό πετυχημένο; Κατ’ αρχάς, η αντίληψη ότι θα το δουν πολλοί άνθρωποι, αλλά και πως θα πρέπει να απευθύνεται ξεκάθαρα στον καθένα. Πρέπει να είναι σύντομο, περιεκτικό, ευανάγνωστο αλλά και «γεμάτο».

Και πάντα μικρότερο από δύο σελίδες.

Πρέπει να περιέχει τα σημαντικά προσόντα του ατόμου, όπως μόρφωση, πρότερη εμπειρία και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που μπορεί να θεωρηθούν χρήσιμα από τον πιθανό εργοδότη.

Αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα; Αν φτιάξεις βιογραφικό για σένα, τότε πρέπει να είσαι εσύ εκεί μέσα. Ο εαυτός σου. Και εξηγούμαι.

Δεν είναι παράλογο να θέλεις να φουσκώσεις λίγο τα ήδη αρκετά προσόντα σου. Μπορεί να αναφέρεις μεγάλη εμπειρία στο χώρο του σέρβις, και να εννοείς τους τρεις μήνες που δούλεψες σε beach bar στην Καλλιθέα. Μμμ…

Μπορεί να θεωρείς σημαντικό να αναφέρεις ότι μιλάς άνετα τρεις ή και τέσσερις γλώσσες. Ξέρεις όμως πολύ καλά ότι τα τρία ή τέσσερα χρόνια γαλλικών στο γυμνάσιο δεν αντιπροσωπεύουν «άνεση» στη γλώσσα.

Θυμάσαι τι έπαθε ο Joey στα «Φιλαράκια», όταν κάποια στιγμή έπρεπε να αποδείξει ότι ήξερε να μιλάει Γαλλικά; Ναι, καλά θυμάσαι, «fle fla fli»…

Τώρα αν εξασκείς τέσσερις γλώσσες και τις κατέχεις, άλλο θέμα αυτό, και μπράβο σου (εγώ μια φορά, τα’ χω παντελώς ξεχασμένα τα έρμα τα γαλλικά!).

Επίσης, η «εξαιρετική ικανότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις» είναι κάτι το οποίο δεν μπορείς εσύ ο ίδιος να κρίνεις. Ποτέ δεν ξέρεις σε τι στραβόξυλα θα πέσεις στη δουλειά σου, και πόσο θα τεσταριστεί αυτή σου η πεποίθηση.

Και πόσο πιθανό θα είναι να θελήσεις να τους χτυπήσεις με καρέκλα, παρά να «σχετιστείς διαπροσωπικά».

Ικανότητες όπως μουσική, χορός, τραγούδι δεν αποτελούν εξαίρεση εδώ. Το’ χεις; Βάλτο στο CV. Ειδάλλως, άστο. Στην καλύτερη θα γίνεις ρεζίλι των σκυλιώνε. Στη χειρότερη θα χάσεις τη δουλειά σου. Αμαρτία να την πατήσεις επειδή είπες ένα αθώο ψέμα.

Ναι, είναι πολύ σημαντικό να είσαι ειλικρινής με το τι γράφεις εκεί μέσα, επειδή ο διάολος έχει πολλά ποδάρια.

Ακόμα κι αν δεν έχεις βάλει ψέματα ή υπερβολές, ένα σημαντικό στοιχείο είναι η πρωτοτυπία. Πόσα βιογραφικά βλέπει κάθε μέρα ένας εργοδότης; Εκατό; Χίλια;

Τι σου λέει αυτό; Πολύ σωστά μάντεψες, πρέπει από σένα να δει κάτι καινούργιο. «Τρέχα γύρευε», θα μου πεις, και θα σου απαντήσω ότι έχεις πολλές επιλογές για το πώς μπορείς να στήσεις ένα βιογραφικό διαφορετικό απ’ τα υπόλοιπα.

Πρώτα απ’ όλα, ψάξου στο διαδίκτυο. Ο αριθμός των σελίδων που μπορούν να δώσουν συμβουλές, κολπάκια και τύπους βιογραφικών (π.χ. διάφορα templates, γραμματοσειρές κλπ) είναι πολύ μεγάλος. Και μάλιστα δωρεάν.

Ο τρόπος που θα γράψεις τη σύνοψη των χαρακτηριστικών σου θα πρέπει να είναι εύγλωττος, επαγγελματικός αλλά συνάμα και ευχάριστος, και πάντα στα πλαίσια της δουλειάς που ζητάς. Γίνε και λίγο επιλεκτικός!

Έτσι θα δείξεις ότι γνωρίζεις τι ακριβώς ζητάς, και πόσο καλός είσαι σ’ αυτό.

Μην εκτυπώνεις! Στείλε βιογραφικά σε ηλεκτρονική μορφή. Κατ’ αυτό τον τρόπο μπορείς να έρθεις σε επαφή με εκατοντάδες πιθανούς εργοδότες, σε όλο τον κόσμο (ανάλογα τις ορέξεις και την επαγγελματική σου ευελιξία).

Και φυσικά, μην κωλώσεις αν σου σκάσει μύτη συνέντευξη μέσω skype με εταιρία κάπου στη Νοτιοανατολική Ασία. Βουρ στον πατσά!

Σε τελική ανάλυση, το χαρτί που θα έχεις μπροστά σου δεν είναι κάτι άλλο από μία αντανάκλαση του ίδιου σου του εαυτού. Είναι κάτι το ιδιαίτερο, είναι εσύ.

Και για ακριβώς αυτό το λόγο είναι εκ φύσεως πρωτότυπο και μοναδικό. Δεν χρειάζεται ούτε να το φουσκώσεις, ούτε να το διανθίσεις με ψέματα και υπερβολές.

Σημασία έχει να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και να μην τα παρατήσεις ποτέ. Και το CV είναι ένα από τα σημαντικότερά σου εργαλεία. Εκμεταλλεύσου το καταλλήλως.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.