Στην ατέρμονη -εντάξει, της τελευταίας πενταετίας- πορεία μου ως φοιτήτρια, έχει υπάρξει καιρός που έχω ρίξει τρελό διάβασμα. Υπάρχουν βέβαια και οι εποχές που μέσα σε εξεταστική άρχιζα και τελείωνα πέντε διαφορετικές σειρές, αλλά τώρα θα μιλήσουμε για τις μέρες της προκοπής μου.

Εμείς οι καρακατακαημένοι φοιτητές, λοιπόν, που πορευόμαστε με το βιβλίο στο χέρι, μπορεί να έχουμε την όρεξη, αλλά μερικές φορές όχι και το μυαλό, ως σύμμαχο, προστάτη και συνοδοιπόρο. Ή απλώς πέφτουμε σε καταστάσεις, ταρακουνημένους πλανήτες, μαθήματα και κυρίως καθηγητές που το ένα μυαλό χειμώνα-καλοκαίρι, δεν είναι αρκετό για να δούμε πεντάρι στον ορίζοντα.

Τότε, μετά από πολλές προσευχές, κεριά και τάματα και αφού καμία αλλαγή δε διαφαίνεται, μάλλον επειδή δεν πιστεύω καθόλου και είμαι δαιμονισμένη κατά βάθος, αλλά μη σας ξεφύγει στη γιαγιά μου, αρχίζουν οι σκέψεις για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να περάσεις μάθημα, όταν οι πιθανότητες τείνουν προς την απόλυτη αποτυχία.

Η πιο εύκολη και πάντα αποτελεσματική λύση, είναι οι σημειώσεις πάνω στο έδρανο. Χρειάζεται απλώς να εφεύρεις μία σύντομη κωδικοποιημένη γλώσσα, να απομνημονεύσεις κάθε συμβολισμό σε μερικές ώρες, να μεταφέρεις τα κομμάτια που θέλεις στη νεογέννητη διάλεκτό σου και να σηκωθείς περίπου ένα τρίωρο νωρίτερα, για να προλάβεις να τα στήσεις όμορφα. Σίγουρη επιτυχία, αν δεν έρθει καμία φαεινή ιδέα στον καθηγητή -επειδή αυτός, σε αντίθεση με μένα, πιστεύει και έχει τη θεία φώτιση- να σε αλλάξει θέση τελευταία στιγμή επειδή αποφάσισε να απλωθείτε ανά δύο θέσεις στο αμφιθέατρο ή επειδή..πατάτες.

Αν δε σας πολυκάνει αυτό, γιατί έχει το ρίσκο του, μπορείτε να ετοιμάσετε από το προηγούμενο βράδυ της εξέτασης, λίγες βασικές κι απαραίτητες σημειώσεις σε χρωματιστά post-it. Χωρίς elven, draconic ή ιερογλυφικά, σε απλή, ελληνική, καθομιλουμένη. Θα πρέπει να είστε στη σχολή σας τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα και να αναζητήσετε κορασίδα με χρωματιστό κεφάλι, κάτι όχι ιδιαίτερα δύσκολο στα ελληνικά πανεπιστήμια. Τότε, απλώς κάθεστε πίσω της, κολλάτε τα χαρτάκια με τις σημειώσεις σας στα μαλλιά της και είστε καλυμμένοι. Αν στο δικό σας τμήμα δε χτύπησε δυνατά την πόρτα ο προοδευτισμός, βρείτε μία κοινή μελαχρινή, ξανθιά, κοκκινομάλλα και μην κοιτάτε περίεργα τις πολύχρωμες ανταύγειες που θα τις χαρίσετε πιο γρήγορα κι απ’ τον Σαμαρά -τον Τρύφωνα ε, μην μπερδευτούμε, με το συνονόματό του μας έπεφταν τα μαλλιά, δεν άλλαζαν χρώμα-.

Αν ούτε αυτό σας αρέσει, γιατί προϋποθέτει συνεργασία κι είστε πιο μοναχικοί τύποι βρε αδερφέ, σας έχω την τέλεια λύση. Σμίκρυνση των σημειώσεών σας και τοποθέτησή τους σε πάσης φύσεως στιλό, κασετίνες, σουτιέν -για τα κοριτσάκια αυτό- κι απλά διαβάζετε και γράφετε. Μόνο μην πάθετε αυτό που έπαθα εγώ από τη στραβομάρα μου και τη βιασύνη μου κι αντί να γράψω: «κι έτσι οι φωτεινοί σηματοδότες λειτουργούν ανάλογα», έγραψα: «κι έτσι οι φωτεινοί σηματοδότες, λειτουργούν σαν άλογα».

Για τους λάτρεις της τεχνολογίας, έχω το πάντα αγαπημένο, δοκιμασμένο και με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, αν ο επιτηρητής είναι τυφλός ή ο τολμών νίντζα κομμάντο με οχτώ νταν στο καράτε, που ακούει στο όνομα: φωτογραφίζω τα θέματα. Για να πετύχει αυτό, πρέπει να έχετε ένα κινητό με ικανοποιητική κάμερα και την κατάλληλη στιγμή, με μία στοχευμένη και προσεκτική κίνηση, να βγάλετε τη φωτογραφία και να τη στείλετε σε κάποιον που βρίσκεται έξω από την αίθουσα εξέτασης και έχει το μέγα δώρο της γνώσης στα χέρια του -κατά κόσμον, το λέμε σημειώσεις του καθηγητή-.

Άντε βρε, καλό πτυχίο.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.