Notebook, laptop ,i-phone, i-pad, i-pod i-σταδιάλα ψηφιακά τεχνάσματα του δυτικού πολιτισμού. Να με συγχωρέσει η i-γενιά αλλά μη έχοντας γνωρίσει την ψηφιακή πλευρά της τεχνολογίας έχει κάθε δίκιο να εγκωμιάζει την γέννηση ενός γκάτζετ που κυοφορείται κάθε εννέα μήνες κι έρχεται να αντικαταστήσει το προηγούμενο. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι πάρει από το χέρι τα τέκνα της i-γενιάς σε έναν περίπατο στην προ-ψηφιακή εποχή του 20ου αιώνα.

Αυτό το flashback θα ερμηνεύσει εικόνες και ήχους που εσύ νεαρέ μου διανύοντας το 20ο έτος ύπαρξής σου σε αυτόν τον πλανήτη δεν είχες την τύχη να απολαύσεις. Όσοι έχουν ήδη ολοκληρώσει τουλάχιστον 30 χρόνια ύπαρξης ως πολίτες της Γης θα νοσταλγήσουν, θα αναπολήσουν και θα θρηνήσουν τον χαμό εκείνης της εποχής.

Επί αναλογικής εποχής, λοιπόν, ο άνθρωπος αποτελούσε μονάδα κι όχι ψηφίο. Αυτή η μονάδα, τότε, επικοινωνούσε με όλο της το είναι. Σήκωνε το ακουστικό του τηλεφώνου, έβαζε το δάχτυλο στην οπή κι έσυρε τον αριθμό μέχρι αυτός να κάνει τη διαδρομή του έως  το τέρμα.

Αλίμονο σε όσους έπρεπε να καλέσουν αριθμό με μεγάλα ψηφία. Αυτό το αναθεματισμένο το μηδέν έκανε περιστροφή ολόκληρης ακτίνας για να εκτελεστεί. Εκεί ακριβώς ήταν η γοητεία του τηλεφώνου που είχε σώμα και ακουστικό για κεφαλή. Έδινε αξία στη συνομιλία δίνοντάς σου  χρόνο και χώρο.

Δεν ανεχόταν βιαστικές κλήσεις και στιγμιαίες συνομιλίες. Όπως το καλώδιο  συνέδεε το ακουστικό με το υπόλοιπο σώμα έτσι και οι ανθρώπινες συνομιλίες είχαν ένα δέσιμο. Ακόμα και οι διαπληκτισμοί με εκείνο το τηλέφωνο είχαν άλλη δυναμική.

Στο αποκορύφωμα της τηλεφωνικής διαμάχης είχες τη δυνατότητα να εκτονωθείς βροντώντας με όλη σου τη δύναμη το ακουστικό μέχρι  να κλείσει επάνω στον κορμό του. Ο ήχος του ακουστικού που βροντάει στην άλλη άκρη έδινε την απαραίτητη σοβαρότητα στη διαμάχη.

Ξάφνου να’ σου τα μηδενικά του 21ου αιώνα και μαζί του να χαράζει η νέα εποχή όπου το καλώδιο κόβεται, το σώμα του τηλεφώνου γίνεται ένα με το ακουστικό και ο σύγχρονος νεοέλληνας καλείται να γίνει ευρωπαίος αμερικανικού πρότυπου και να κυκλοφορεί πλέον με το τηλέφωνο στο τσεπάκι.

Μπορεί ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσει με όποιον θέλει όπου κι αν βρίσκεται. Τι σου είναι αυτές οι νέες τεχνολογίες. Μέσα σε μία δεκαετία μπορεί όχι μόνο να ακούει τον συνομιλητή αλλά να τον βλέπει με το άγγιγμα της οθόνης.

Η διαδικασία βάζω το δάχτυλό μου στην οπή για να σύρω τον αριθμό έως το τέρμα αντικαθίσταται με την απλούστατη διαδικασία της αφής επάνω σε μία οθόνη. Αφή πλέον κι όχι άγγιγμα.

Σύντομες και πολλαπλές συζητήσεις ταυτόχρονα. Μπορείς να μιλήσεις παντού και πάντα. Μπορείς ακόμα και να παίξεις με το τηλέφωνο ή να περιηγηθείς στον πλανήτη του διαδικτύου.

Έχεις τόσες δυνατότητες πλέον που δεν περισσεύει χρόνος για κουβέντα και μουχαμπέτι στο τηλέφωνο. Τη σαχλαμάρα σου θα την κοινοποιήσεις σε ένα μαζικό κοινωνικό δίκτυο διότι έμαθες να είσαι μέλος του δικτύου. Έχασες τη μοναδικότητα που μάταια πασχίζεις να κατακτήσεις πλέον ανάμεσα σε αγνώστους.

Έγινες ψηφίο και ούτε που το κατάλαβες.

Ούτε η διαμάχη πλέον έχει τη δυναμική που της αρμόζει. Νευριάζεις με τον συνομιλητή και θαρρείς πως εκτονώνεσαι με ένα delete ή block. Στην τηλεφωνική σου διαμάχη σέρνεις με δύναμη το δάχτυλο στην οθόνη και νομίζεις ότι κάτι έκανες.

Αν δεν ακουστεί ο κρότος της σύγκρουσης, φίλτατε, ακόμα και τα νεύρα σε λήθαργο βρίσκονται. Ξεκόλλα, λοιπόν, το δάχτυλο από την οθόνη και αναλώσου με ό, τι πραγματικά σε εκτονώνει. Ξύπνα και δες που βρίσκεται και πως χτίζεται η πραγματική επικοινωνία. Να μην υποτιμάς τα καλώδια που αντικαταστάθηκαν με οπτικές ίνες και ασύρματες επικοινωνίες. Δεν αποτελούν δείγματα  εξέλιξης ή εκσυγχρονισμού αλλά αντιθέτως  ενδείξεις μίας προσπάθειας η μονάδα να μεταμορφωθεί σε ψηφίο.

   

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.