Πρόσφατα ακόμα μία φίλη μπήκε στο 27% των νέων που δηλώνουν άνεργοι και απογοητευμένη από την Ελλάδα του 2015. (Ας δώσω το σπάνιο ψεύτικο όνομα Μαρία στη φίλη για να σας την συστήσω κάπως επίσημα).

Ούσα απόφοιτος πανεπιστημίου, η Μαρία έχει κάνει διατριβή στην εξυπηρέτηση πελατών του γρήγορου καφέ και έχει συστάσεις στο βιογραφικό της από εταιρίες κολοσσούς του είδους. Χωρίς την παραμικρή δόση ειρωνείας σας πληροφορώ, πως τα φαγάδικα και οι take away καφετέριες που ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά της πόλης αυτοαποκαλούνται όντως εταιρίες κολοσσοί και δεν θέλω να τους το χαλάσω το όνειρο τώρα που το ζουν. Αυτό θα συμβεί ούτως ή άλλως σε λιγότερο από 10 χρόνια όταν και αυτή η μόδα ξεθυμάνει. 

Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα των περίφημων καφετεριών που ανοίγου,ν να’ σου και τα 24ωρα μίνι μάρκετ. Εκεί θα βρεις τα πάντα. Από σερβιέτες μέχρι σάντουιτς. Αμερική γίναμε. Δουλειά δεν έχουμε αλλά ένα κρύο σάντουιτς στο χέρι και ένα φραπεδάκι ο Έλληνας θα το τιμήσει ακόμα και την βόλτα του.

Για καλή της τύχη η Μαρία κλήθηκε να δώσει συνέντευξη σε μία εταιρία κολοσσό τύπου 24ωρο μίνι μάρκετ. Καταθέτει, λοιπόν, το πλούσιο βιογραφικό της και είναι έτοιμη να απαντήσει στις ερωτήσεις που θα θέσει ο HRM(human resources manager).

Θα περίμενε κάποιος να τεθούν ερωτήσεις πρακτικής φύσεως όταν πρόκειται για την περίοπτη θέση ψήστη ή πωλητή καφε, εφόσον φυσικά ο υποψήφιος έχει την απαραίτητη εμφάνιση και μία σχετική εμπειρία. Ανάμεσα στις ερωτήσεις που καλείται η Μαρία να απαντήσει εμπεριέχονται τα εξής παράδοξα:

«Χαρακτηρίστε τον εαυτό σας με 3 επίθετα.

Πείτε μου σας παρακαλώ για ποιο λόγο επιλέξατε να εργαστείτε στην εταιρία μας.

Πώς μάθατε για την εταιρία μας;

Γιατί πιστεύετε ότι πρέπει να επιλέξουμε εσάς για τη συγκεκριμένη θέση;

Τι πιστεύετε ότι μπορείτε να προσφέρετε στην εταιρία;

Θα σας απασχολούσε η απόσταση σε περίπτωση που ανοίξει κατάστημα σε άλλη πόλη;

Πιστεύετε ότι το πιο σημαντικό κίνητρο για τη θέση είναι ο μισθός; Αν όχι, τότε τι είναι;»

Χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι η Μαρία δε συνεντευξιάστηκε για θέση γραφείου αλλά ψήστη ή πωλητή; Όσο αστείες κι αν ακούγονται οι ερωτήσεις η Μαρία φόρεσε το σοβαρό της ύφος και τελείως φυσιολογικά και με απόλυτη σοβαρότητα άφησε ικανοποιημένο τον HRM, όπως τουλάχιστον αυτός αποκρίθηκε.

Έδωσε ουσιαστικά τις απαντήσεις που ήθελε αυτός να ακούσει και έμειναν όλοι ικανοποιημένοι. Έδωσαν στο τέλος τα χέρια και η Μαρία αποχώρησε με γοργό βήμα για να έρθει να εξομολογηθεί την τραγικότητα της κατάστασης. Κάθεται με ένα ποτήρι κρασί, λοιπόν, και ξεκινάει:

«Πραγματικά μακάρι να μην είχα ανάγκη τη δουλεία και να απαντούσα όπως αρμόζει, άλλα μπήκε ο Μάρτιος κι ακόμα χρωστάω το προηγούμενο ενοίκιο. Ε, λοιπόν, θα του έλεγα που μου γραβατώθηκε κιόλας.

Κατ’ αρχήν τα τρία επίθετα που με χαρακτηρίζουν είναι γαμάτη εις την τρίτην. Άλλωστε είναι γνωστό της πάσει, πως η αυτογνωσία είναι μία αρετή που έχω καλλιεργήσει στο βέλτιστο βαθμό τα τελευταία 8 χρόνια που εργάζομαι ως σερβιτόρα ή πωλήτρια και προσπαθώ παράλληλα να τελειώσω το πανεπιστήμιο.

Πάμε στη δεύτερη ερώτηση. Ο λόγος που επέλεξα την εταιρία σας ήταν ότι διέκρινα την υπεροχή της ανάμεσα στα υπόλοιπα ψιλικατζίδικα του είδους. Πάντα, βλέπετε, είχα το όνειρο να δουλέψω σε 24ωρο ψιλικατζίδικο κολοσσό.

Ερώτηση Τρίτη, λοιπόν. Για την εταιρία σας έκανα έρευνα στο διαδίκτυο. Φυσικά η φήμη σας έχει πράγματι εδραιωθεί στην ελληνική αγορά. Μέχρι και στην Ευρώπη έχετε ακουστεί. Ένας φίλος από Λονδίνο που άκουσε ότι θα έρθω για συνέντευξη μου είπε ότι σκέφτεται να επιστρέψει Ελλάδα να το κυνηγήσει κι ο ίδιος.

Με ρωτήσατε γιατί πιστεύω ότι πρέπει να με επιλέξετε. Τι ηλίθια ερώτηση. Κάθομαι και ακούω τόσες παπαριές τόση ώρα και δε γελάω. Δεν είναι αυτός λόγος να με επιλέξετε;

Αν με ρωτάτε τι έχω να προσφέρω στην εταιρία έχω να σας κάνω την εξής ερώτηση. Τι θα μπορούσε να προσφέρει ο πωλητής ή ψήστης σε ένα ψιλικατζίδικο; Μήπως να μου πείτε εσείς, ως εταιρία το έχετε να μου προσφέρετε; Άντε γιατί χάνω και τον χρόνο μου με τόσες αηδίες που ακούω. Στην ερώτηση αν θα μ’ ενοχλούσε να μεταφερθώ σε άλλη πόλη θα έλεγα εννοείται πως ναι, αν μου παρέχετε στέγη, την οικογένειά μου δίπλα και τον κύκλο μου εκτός από τον μισθό.

Τέλος, εννοείται πως το πιο σημαντικό κίνητρο για να εργαστώ στη συγκεκριμένη θέση δεν είναι ο υπέρογκος μισθός των 500 ευρώ. Είμαι άλλωστε υπεράνω χρημάτων. Το κίνητρό μου είναι καθαρά παιδευτικού χαρακτήρα. Θεωρώ πως θα εξελιχθώ ως άνθρωπος και φτάσω σε ένα άλλο επίπεδο διανόησης ψήνοντας hot dog και σερβίροντας πάντα με χαμόγελο καφέδες και τσιγάρα».

Η Μαρία μπορεί να μην έδωσε τις απαντήσεις που έπρεπε την ώρα της συνέντευξης για τους ευνόητους λόγους αλλά κάποιος πρέπει να τις δώσεις επίσης για λόγους ευνόητους.
 

    

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.