Ο Vint Cerf, αντιπρόεδρος της Google προειδοποιεί: «Εκτυπώστε τις ψηφιακές φωτογραφίες σας πριν φτάσετε στο σημείο να έχετε έναν τεράστιο όγκο ψηφιακών δεδομένων που κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα».

Όσο σαρκαστική κι αν ηχεί η προειδοποίηση δεν εμπεριέχει ίχνος αστεϊσμού ή υπερβολής. Δίνοντας την απαιτούμενη βαρύτητα στο ζήτημα ο  Vint Cerf συμβουλεύει  τους χρήστες του διαδικτύου και δη των κοινωνικών δικτύων που επιδίδονται στη νέα μόδα των selfies να φροντίσουν για την εκτύπωσή τους πριν αυτή η πολύτιμη παρακαταθήκη τους χαθεί για πάντα.

Σε ομιλία του στην Καλιφόρνια, ο Vint Cerf παρομοίασε το πρόβλημα με τους «Σκοτεινούς Αιώνες», αναφερόμενος στην περίοδο μεταξύ 5ου και 8ου αιώνα στην Αγγλία για την οποία δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία.    

«Ο 21ος αιώνας θα μπορούσε να αποτελέσει μία αναβίωση των Σκοτεινών Αιώνων αν ληφθεί υπόψη ότι διανύουμε την εποχή όπου όλα τα δεδομένα καταχωρούνται σε ψηφιακή μορφή. Οι επόμενες γενιές θα πρέπει να καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια για να ανακτήσουν παλιά αρχεία που ίσως να μην είναι προσβάσιμα λόγω της ταχύτητας με την οποία η τεχνολογία εξελίσσεται».   

Σύμφωνα με τον Vint Cerf, εάν δε βρεθεί λύση ο 21ος αιώνας θα αποτελέσει μία μαύρη τρύπα στον τομέα των πληροφοριών. Οι επόμενες γενιές θα δυσκολευτούν πολύ για να μας γνωρίσουν.

«Σκεφτόμαστε την ψηφιοποίηση των πραγμάτων θεωρώντας ότι έτσι θα διασωθούν. Αυτό, όμως, που δεν συνειδητοποιούμε είναι ότι εάν δε γίνουν περαιτέρω κινήσεις, αυτές οι ψηφιακές εκδοχές ενδέχεται να είναι χειρότερες από τα αντικείμενα που ψηφιοποιήθηκαν».  

Κινδυνεύουμε να χάσουμε μέρος της ιστορίας μας. Ας αναλογιστεί κάποιος την ποσότητα των δεδομένων της καθημερινότητάς μας που καταχωρούνται σε ψηφιακή μορφή, όπως συζητήσεις μέσω e-mail, tweeter ή παγκόσμιου ιστότοπου.  Στην προσπάθεια κάποιος να ανασύρει δεδομένα του 1984 μέσω διαδικτύου θα αντιμετωπίσει δυσκολίες. Μεγάλο ποσοστό δεδομένων χάνεται.

«Δε θέλουμε να οι ψηφιακές μας ζωές να ξεθωριάσουν. Εάν θέλουμε να τις διατηρήσουμε ζωντανές όπως τα βιβλία τότε πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει τρόπος  τα ψηφιακά αντικείμενα που δημιουργούμε να ανασύρονται με ασφάλεια στο μέλλον».  

Η διάσωση και αναπαραγωγή ενός λογισμικού σε βάθος χρόνου αποτελεί, ωστόσο, ένα τεράστιο πρόβλημα. Ο  Vint Cerf είπε πως αποτελεί ένα «τεράστιο βάρος» το να δημιουργήσει ψηφιακές μορφές προσβάσιμες σε διάστημα χιλιάδων ετών.

Αυτό που προτείνει είναι ένα σύστημα που θα αποθηκεύει όχι μόνο μία ψηφιακή μορφή αλλά θα δύναται να διασώζει τα δεδομένα του λογισμικού και του λειτουργικού συστήματος ώστε να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης και αναδημιουργίας στο μέλλον.

Συνιστά εν τω μεταξύ την εκτύπωση σημαντικών δεδομένων όπως πολύτιμες οικογενειακές φωτογραφίες ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθούν.

«Υπάρχουν διάφορες φόρμες ψηφιακών φωτογραφιών και βίντεο οι οποίες χρειάζονται λογισμικό ώστε τα αντικείμενα να αποτυπωθούν σωστά. Κάποιες φορές οι απαιτήσεις αλλάζουν με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται διαφορετικό λογισμικό που υποτίθεται ότι μπορεί να ανταπεξέλθει αλλά στην ουσία απλά χάνονται οι εικόνες».

Εάν, λοιπόν, υπάρχουν εικόνες τις οποίες πραγματικά θέλετε να διασώσετε, τότε δώστε φυσική υπόσταση σε αυτές και εκτυπώστε τες.

Πηγή: http://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/11410506/Print-out-digital-photos-or-risk-losing-them-Google-boss-warns.html

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.