Ξημερώματα 21ου αιώνα και στην Ελλάδα θα δεις να ξεπηδά από το Ιόνιο Πέλαγος ένα τέρας που λέγεται οικονομική κρίση. Σαν ένα σύγχρονο τέρας του Λοχ Νες προσδιορισμένο κάπως πιο ανατολικά, δεν του καλοάρεσε η θάλασσα και να’ σου προβάλλει επιδεκτικά το ανάστημά του στα στερεά εδάφη. Έκανε τόσο θόρυβο στο διάβα του που ήταν αδύνατον κάποιος να μην το ακούσει.

Βέβαια ο θόρυβος από ηχηρός μέσα σε λίγους μόνο μήνες έγινε εκκωφαντικός. Είχε, βλέπεις, επίλεκτους βοηθούς μια αράδα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια που κρατούσαν στα χέρια τους τηλεβόες και έκαναν καλά τη δουλειά τους.

Ποια ήταν η δουλειά τους; Η δουλειά τους ήταν να αναπαράγουν τη φωνή του τέρατος εκεί που ήταν αδύνατο να ακουστεί. Έπρεπε πάσει θυσία να διασφαλιστεί πως σε κάθε γωνιά της χώρας δαύτης το τέρας θα αποτελεί τον φόβο και τρόμο των πολιτών.

Αρχικά, λοιπόν, η συμφωνία του τέρατος με τα παπαγαλάκια ήταν να φροντίσουν αυτά τα πλασματάκια ώστε να ακουστεί η είδηση της εμφάνισης του τέρατος ως υπερφυσικό φαινόμενο.

Εκεί, λοιπόν, που όλα ήταν καλά όλα ανθηρά στην Ελλάδα της ευημερίας και του νεοπλουτισμού εμφανίζεται ως δια μαγείας το τέρας της οικονομικής κρίσης. Μα καλά για χαζό τον πέρασαν τον Έλληνα τα παπαγαλάκια όταν έσπερναν τον φόβο του τέρατος; Ποιος πιστεύει σε τέρατα και δεισιδαιμονίες; Ίσως και να είχαν απόλυτο δίκιο ή την απόλυτη εξουσία για να το πράξουν. Δεν έχουν καρπωθεί  άλλωστε τυχαία τον τίτλο «4η εξουσία».

Η συμφωνία τηρήθηκε κατά γράμμα. Το επιθυμητό αποτέλεσμα επετεύχθη. Ενημερώνεται ο έλληνας μία ωραία πρωία πως το τέρας απλά υπάρχει και κινείται απειλητικά προς το μέρος του. Με άλλα λόγια το τέρας φύτρωσε από το πουθενά και καλά θα κάνει ο έλληνας να το συνειδητοποιήσει και να υπακούσει υποτακτικά τις επιθυμίες του αν θέλει να απαλλαγεί αντί να κατασπαραχτεί. Αυτό ισχυρίζονται τα παπαγαλάκια.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως το τέρας αποτελεί μία τερατογέννεση τη διαδικασία της οποίας έχουν παρακολουθήσει εξ αρχής τα παπαγαλάκια. Υπήρξαν μάρτυρες αυτής της δημιουργίας και οφείλουν να εκτελούν τις επιταγές του. Είδαν ιδίοις όμμασι την πραγματική φύση του τέρατος και άλλοτε την εξωραΐζουν άλλοτε πάλι την υποβαθμίζουν. Το είδαν να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και ανακοίνωσαν την ύπαρξή του μονάχα όταν αυτό ενηλικιώθηκε. Είδαν με τι τρεφόταν, ποιες ήταν οι συνήθειές του, που ζούσε και πως γαλουχήθηκε. Μέρος της συμφωνίας ήταν κι αυτό, άλλωστε.

Για καλή του τύχη του Έλληνα υπήρξαν κάποια παπαγαλάκια που αποποιήθηκαν τον ρόλο τους και προσπάθησαν να επικοινωνήσουν όσα γνωρίζουν για το τέρας. Αυτό το είδος των πτηνών διαπιστώθηκε πως έχει μία σπάνια ουσία που λέγεται εθνική και συλλογική συνείδηση.

Δυστυχώς η φωνή τους δεν ήταν τόσο διαπεραστική ώστε να εισακουστεί πέρα από έναν πολύ μικρό αριθμό πολιτών.

Ευτυχώς αυτή η σπάνια ράτσα υπάρχει και έχει φωνή. Αν δεν τα αφουγκραστούμε θα ξεψυχήσουν φωνάζοντας και μαζί τους θα ξεψυχήσει και η ελπίδα να εξοντώσουμε το τέρας.    

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.