Σε μία εποχή όπου η εικόνα υπερέχει του λόγου, υπάρχουν ακόμα παραδείγματα ανθρώπων που αφυπνίζουν το ναρκωμένο μας νου και μας υπενθυμίζουν την αξία της ανθρώπινης φύσης.

Η διαφορά μας με τα ζώα είναι ότι ο άνθρωπος είναι προικισμένος με το δίσημο προνόμιο του λόγου. Αυτό σημαίνει ότι σε αντίθεση με τα ζώα, ο άνθρωπος υπερέχει σε λογική και παραγωγή λόγου.

«Ο λόγος επιτρέπει την επικοινωνία ιδεών δίνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συνεργάζονται για να χτίσουν το ακατόρθωτο. Τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας έχουν συντελεστεί μέσω του λόγου. Οι μεγαλύτερες ελπίδες μας θα μπορούσαν να  πραγματοποιηθούν στο μέλλον. Με την τεχνολογία στη διάθεσή μας οι δυνατότητες είναι άπειρες. Το μόνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν παύουμε να ομιλούμε.» Αυτά είπε στο πλαίσιο μιας διαφημιστικής καμπάνιας ο βρετανός θεωρητικός φυσικός, Στίβεν Χόκινγκ.

Η επιδείνωση της ασθένειας του Χόκινγκ τον καθηλώνει σήμερα σε πλήρη παράλυση και  επικοινωνεί με συσκευή επικοινωνίας μέσω των κινήσεων των μυών των μάγουλών του, με ρυθμό περίπου μία λέξη ανά λεπτό. Αυτό είναι αρκετό για να δοθεί η απαραίτητη βαρύτητα στα λεγόμενά του.

Το ερώτημα είναι πόσοι από εμάς έχουμε πραγματικά αντιληφθεί την αξία του λόγου, όπως τέθηκε από τον Χόκινγκ. Άραγε πόσοι από εμάς χρησιμοποιούμε τις άπειρες δυνατότητες της τεχνολογίας για να μιλάμε;

Χωρίς καμία λογική αναγωγή θα έλεγε κάποιος πως σήμερα, πέρα από κάθε άλλη εποχή είναι η περίοδος που η τεχνολογία έχει γεμίσει τις οθόνες μας με chat rooms (δωμάτια διαλόγου).

Το μεγαλύτερο ποσοστό της ανθρωπότητας επικοινωνεί μέσω αυτών. Επομένως είμαστε σε καλό δρόμο. Χρησιμοποιούμε τα τεχνολογικά μέσα- ήτοι υπολογιστές, τηλέφωνα, tablet κλπ- για να χτίσουμε το ακατόρθωτο.

Κούνια που μας κούναγε, αν τόσο ρηχά σκεπτόμαστε οι άνθρωποι. Θα τρέμει σύγκορμος στο αναπηρικό του καροτσάκι ο επιστήμων για την κατάντια της λογικής μας.

Αυτό που το στενό μυαλό μας ονομάζει σήμερα επικοινωνία, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία ανταλλαγή εικόνων. Αυτό που εγκωμίασε ο Χόκινγκ ως χτίσιμο ιδεών κατάντησε σε χτίσιμο εικόνων.

Οι συνδιαλεγόμενοι στα δωμάτια διαλόγων του 21ου αιώνα προσπαθούν να χτίσουν την άριστη εικόνα για να αυτοπροσδιοριστούν και να την προωθήσουν στον συνομιλητή. Καλά προστατευμένοι πίσω από μία οθόνη, οι συνομιλητές ενστερνίζονται απόψεις και κοσμοθεωρίες που θα τους κάνουν αρεστούς.

Προβάλλουν την ιδανική κοινωνική ζωή, μια πολύπλευρη προσωπικότητα και φυσικά μία απόλυτα αρμονική σχέση με τον εαυτό τους. Ομιλούν, φυσικά, χωρίς αμφιβολία μα περιορίζονται σε θεματολογία που αφορά το «φαίνεσθαι» και αγνοούν το «είναι». Μιλούν για μόδα, για τάσεις, για τις ζωές των άλλων, για τα συναισθήματά τους, για τους φόβους και τις αγωνίες τους. Μιλούν για το εγώ τους υποκινούμενοι από αυτό και προωθώντας το. Έχουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν για ικανοποιήσουν το αίσθημα της μοναξιάς ή της ανασφάλειας που η απομόνωση προκαλεί. Κακομεταχειρίζονται πολλές φορές τον λόγο με τη λογική να απουσιάζει.

Μακάβριο να βιάζεται ο λόγος και η λογική συνάμα από τον άνθρωπο ενώ αξίζουν απόλυτο σεβασμό.

Ανορθόδοξο να μιλά για την αξία του λόγου ένας άνθρωπος που αδυνατεί να τον παράγει και εμείς να αγνοούμε την  ορθή του χρήση.

Παράταιρο να βγάζει ασπροπρόσωπο το ανθρώπινο είδος ένας άνθρωπος που η φύση καθήλωσε το σώμα του σε μία καρέκλα, ενώ παράλληλα εκατομμύρια αρτιμελή ανθρωπάκια όπως και του λόγου μας καθηλώνουμε το πνεύμα και τις ιδέες που καλούμαστε να χτίσουμε σε πλήρη ακινησία.

Αξιολύπητο να κλείνουμε τα αυτιά μας στις προσωπικότητες που αφυπνίζουν το μυαλό μας επιλέγοντας να εστιάζουμε στη μικροπρέπεια του εγώ μας.

Αλίμονό μας, άνθρωποι, αν συνεχίσουμε σε δαύτην τη φθίνουσα πορεία.

Αλίμονό μας αν ομιλούμε χωρίς να επικοινωνούμε.

  

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.