Μαμάδες σε νεαρές ηλικίες!

Μητρότητα, μια λέξη που για τις γυναίκες έχει ως συνώνυμο τη λέξη πληρότητα. Μια γυναίκα αισθάνεται πλήρης όχι όταν βρίσκει τον πρίγκιπά της αλλά όταν μεγαλώνει το δικό της παιδί. Γιατί μάνα δεν είναι αυτή που γεννά ένα παιδί αλλά αυτή που το μεγαλώνει. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα του 2016 υπάρχουν ταμπού για τις κοπέλες που επιλέγουν να γίνουν μητέρες σε μικρές ηλικίες. Η μητρότητα τελικά έχει ηλικία ή απλά τα στερεότυπα αλλάζουν συνεχώς και εμείς είμαστε αναγκασμένοι να τα ακολουθούμε;

Μια γυναίκα έχει δικαίωμα να γίνει μαμά σε όποια ηλικία το επιλέξει αυτή. Απλά θέλω να διευκρινίσω κάτι. Δεν συμφωνώ απόλυτα με το να γίνεται μια κοπέλα μητέρα όταν είναι ακόμα ανήλικη. Όταν είσαι ανήλικη δεν γνωρίζεις ούτε το σώμα ούτε και τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου. Η ηλικία 15 με 17 χαρακτηρίζεται από την εφηβεία και μια τρέλα που μας διακατέχει. Δεν είσαι σε θέση να πάρεις αποφάσεις για το μέλλον σου και αν μπορείς να φέρεις στον κόσμο ένα αγγελούδι που έχει ανάγκες όπως τροφή και στέγη. Γνώμη μου είναι επίσης πως μια ανήλικη κοπέλα μένει έγκυος όχι επειδή το θέλει αλλά επειδή δεν έχει ενημερωθεί για τους τρόπους αντισύλληψης και επειδή το αγόρι της που μπορεί να είναι μεγαλύτερο, θέλει να γίνει πατέρας.

Tα στερεότυπα που κυριαρχούν στην Ελλάδα του σήμερα είναι μια κοπέλα να τελειώσει τις σπουδές της, να παντρευτεί και μετά να αποκτήσει παιδιά. Υπάρχουν όμως κοπέλες που μέσα στις σπουδές τους έμειναν έγκυες είτε επειδή το ήθελαν απόλυτα είτε επειδή έτυχε. Επέλεξαν να φέρουν στη ζωή ένα παιδί παρά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν. Έχοντας ή όχι υποστήριξη από τους δικούς τους διάλεξαν το δύσβατο μονοπάτι που θα τους χαρίσει την ευτυχία. Δεν έκαναν άμβλωση γιατί πίστεψαν ότι το παιδί είναι δώρο και όχι ένα βάρος στη ζωή τους. Θέλησαν να φέρουν στο κόσμο το σπλάχνο τους που θα είναι κάποια μέρα περήφανο για τη μαμά του. Και αν ο πατέρας του παιδιού μπορεί να της εγκατέλειψε είναι έτοιμες να γίνουν «ηρωίδες» σε μια χώρα που της κοιτάει με οίκτο.

Όταν γίνεσαι μητέρα σε μικρή ηλικία αφήνεις πίσω ξενύχτια, ποτά και τρέλες. Ζεις μια διαφορετική ζωή από αυτή που ζουν οι φίλες σου. Δεν αποφασίζεις μόνο για τον εαυτό σου απλά και μόνο για το τι είναι καλύτερο για το μωρό σου. Οι ανάγκες του μπαίνουν σε πρώτη μοίρα και είναι και το απόλυτα φυσιολογικό. Οι σπουδές σου μένουν στην άκρη όπως και η επαγγελματική σου εξέλιξη. Μπορεί να ζηλέψεις γυναίκες που έχουν την καριέρα τους αλλά αν θες πραγματικά μπορείς να τα συνδυάσεις όλα. Ναι είναι σκληρό αλλά εσύ αποφασίζεις για τη ζωή σου. Τίποτα δεν είναι δύσκολο αν το θες πραγματικά.

Μια νέα μαμά έχει περισσότερη όρεξη και δυνάμεις για να μεγαλώσει το παιδί της. Δε θα κουράζεται εύκολα και θα παραμένει χαρούμενη λόγω της ενέργειας που θα έχει. Επιπλέον, θα είναι νέα όταν θα μεγαλώσουν τα παιδιά της και θα τα βοηθήσει σε πολλά θέματα. Δε θα υπάρχει χάσμα γενεών και ποιο παιδί δε θέλει μια νέα και μοντέρνα μαμά; Θα είναι σε θέση να καταλάβει τα προβλήματά τους και τα ερωτικά σκιρτήματα. Επίσης δε θα βιαστεί να αποκτήσει δεύτερο παιδί καθώς δε θα την έχουν πάρει και τα χρόνια.

Ξέρω πως πολλοί θα αναρωτηθούν, μια νέα μαμά είναι ώριμη; Η ωριμότητα όμως δεν ταυτίζεται με την ηλικία. Έχουμε συναντήσει πολλούς νέους να είναι περισσότεροι ώριμοι από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η ωριμότητα έρχεται όταν εμείς το επιλέξουμε και ανάλογα με τις συνθήκες που έχουμε μεγαλώσει. Αν δεν έχεις γνωρίσει μια κοπέλα δεν μπορείς να τη χαρακτηρίσεις ανώριμη από την απόφαση της να μείνει έγκυος. Είναι παράλογο γιατί δεν ξέρεις τι θα συμβεί αύριο, μεθαύριο στη ζωή σου!

Ε ναι λοιπόν η μητρότητα είναι ευλογία ανεξάρτητα από την ηλικία. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία πότε θα γίνεις μαμά αλλά πόσο το θέλεις! Η θέληση και η δύναμη μπορεί να καταφέρει τα πάντα! Αν σου τύχει ένα παιδί μην κάνεις άμβλωση, σκέψου τις γυναίκες που θα ήθελαν να είναι στη θέση σου!

Φιλιά στις νέες μαμάδες και καλό κουράγιο!

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.