Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, όμως είναι αλήθεια! Θα σας μιλήσω για την υπέροχη εμπειρία μου στο 7o Athens Bar Show που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, στις 8 και 9 Νοεμβρίου. Μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη εμπειρία για μένα που θέλω να την ξαναζήσω.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, λόγω οικογενειακής επιχείρησης, ασχολούμαι ενεργά με τον κλάδο των bars και ιδιαίτερα με τα αλκοολούχα ποτά. Δεν κρύβουμε άλλωστε τις αδυναμίες μας! Όταν άκουσα, λοιπόν, για τη διοργάνωση, ήθελα από την πρώτη στιγμή να βρεθώ εκεί. Ήταν όνειρο μου να βρεθώ σε μια έκθεση γύρω από το ποτό και να γνωρίσω ανθρώπους που το πάθος του είναι να σε μαγεύουν με την αίσθηση της γεύσης. Που δεν έχουν σκοπό απλά να σου προσφέρουν το ποτό, αλλά να σε μυήσουν στο κόσμο τους και να σε μαγέψουν μέσα από τα αρώματα και τις γεύσεις. Η δουλειά ενός καλού bartender, όπως έμαθα, δεν είναι απλά να φτιάχνει ωραία cocktails, αλλά να προσφέρει σε καθένα από κάτι διαφορετικό που να ταιριάζει στον ουρανίσκο του.

Η πρώτη αίσθηση, όταν μπήκα, ήταν συγκίνηση και ενθουσιασμός ταυτόχρονα. Συγκίνηση, γιατί ένα πολύ μικρό όνειρο πραγματοποιήθηκε και επειδή μια πόρτα για το μέλλον μπορεί να άνοιξε. Ποιος ξέρει; Ενθουσιασμός, χαρά, τρέλα και μια αγωνία για το τι στο καλό γίνεται σε αυτά τα κτίρια. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα. Πάμε λοιπόν!

Μπαίνοντας στο πρώτο κτίριο, ο κόσμος και το ποτό ήταν άφθονα. Εταιρίες είχαν διαμορφώσει τους χώρους, όχι σαν εκθεσιακά περίπτερα, αλλά σαν να μπαίνεις όντως σε μπαρ. Κάθε μπαρ με το δικό του χαρακτήρα, τα δικά του ποτά και, φυσικά, εξαιρετικούς bartenders. Κάθε εταιρία είχε να σου προσφέρει κάτι ιδιαίτερο και διαφορετικό. Μπορεί να αφορούσε ένα νέο προϊόν ή μια νέα τεχνική. Βέβαια, έμεινα έκπληκτη με τις ελληνικές επιχειρήσεις που είχαν δημιουργήσει υπέροχα λικέρ που εντυπωσίασαν τους ξένους επισκέπτες που βρέθηκαν εκεί. Η Ελλάδα έδειξε ακόμα μια φορά τη δυναμική της ακόμα και στο χώρο του ποτού, δίνοντας ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον.

Δοκίμασα πάρα μα πάρα πολλά ποτά. Αυτό, να μου πεις, ήταν δεδομένο. Απλά, μερικές γεύσεις έχουν μείνει ανεξίτηλες ακόμα στον ουρανίσκο μου και θα παραμείνουν εκεί για πολύ καιρό ακόμα, εκτός αν προκύψει κάτι τόσο εξαιρετικό. Φυσικά, δεν τα συγκρίνω με τα ποτά σε clubs και bars, αλλιώς δε θα πρέπει να ξαναπιώ ποτό. Είμαι σίγουρη πως θέλω να τα γευτώ ξανά και ειδικά σε όμορφες περιστάσεις. Εκεί που θέλεις να τονώσεις την περίσταση με κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό ώστε να σου θυμίζει και την εμπειρία σου εκεί.

Τα περίπτερα που μου έκαναν λίγο παραπάνω εντύπωση ήταν τρία. Το πρώτο, που βρισκόταν και στο πρώτο κτίριο (από ό,τι θυμάμαι) ήταν της εταιρίας Coca Cola 3E και ήταν απλά φανταστικό. Ήταν ένας χώρος ακριβώς σαν μπαρ για να πιεις είτε το ποτό σου είτε κάποιο κοκτέιλ. Τα φώτα ήταν χαμηλωμένα, μια τετράγωνη μπάρα στο κέντρο και γύρω στο χώρο ξύλινα βαρέλια που λειτουργούσαν ως σταντ. Επίσης, δύο άντρες και μία γυναίκα υπέροχα βαμμένοι διαφήμιζαν τα νέα ποτά προσελκύοντας τους επισκέπτες να τα δοκιμάσουν και να τα προωθήσουν στο χώρο τους. Κάτι πολύ σημαντικό, επίσης, πως οι άνθρωποι της εταιρίας ήταν εξαιρετικοί και έτοιμοι να σου λύσουν κάθε απορία και να σε βοηθήσουν.

Ένα άλλο περίπτερο που λάτρεψα, όχι τόσο για το στήσιμο του που ήταν εξαιρετικό, αλλά για το διαγωνισμό που διεξήγαγε, ήταν της εταιρίας Tsaknakis Bros. Ο διαγωνισμός είχε ως θέμα την παρασκευή του καλύτερου zombie cocktail, ενός cocktail που το προτιμούν πολλοί για την έντονη γεύση του, με συμμετοχές bartender από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο διαγωνισμός αποτέλεσε κέντρο συνάντησης μεγάλου μέρους επισκεπτών καθώς ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος.

Άφησα για το τέλος ένα περίπτερο που ήταν εντυπωσιακό, αλλά του έχω λίγο περισσότερο αδυναμία γιατί η εταιρία προμηθεύει στην Ελλάδα το ουίσκι που προτιμώ, το Johnnie Walker. Ο χώρος ήταν κατάλληλα διαμορφωμένος από την εταιρία DIAGEO EΛΛΑΣ, σε γήινα χρώματα και ξεχωριστά κομμάτια. Πρώτα απ’ όλα δοκιμάσαμε το «Johnnie Walker Blender’s Batch Red Rye Finish», που βρίσκεται σε κυκλοφορία από το Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017 και αποτελεί βάση για το cocktail Manhattan, που ήταν θεϊκό. Έμαθα, επίσης, πως από το ουίσκι μπορείς να δημιουργήσεις υπέροχα cocktails και να τα προσφέρεις ως τελείωμα για ένα δυνατό γεύμα. Περισσότερο όμως εντυπωσιάστηκα από μια κυρία μες το περίπτερο που δουλεύει ως bartender και μας παρουσίασε το Tanqueray Τen όταν, αφού αρωματίσαμε τα χέρια, τη μύτη και τα χείλη με ένα αρωματικό μαντηλάκι, μας έδεσε τα μάτια και δοκιμάσαμε dry martini. Αφαιρώντας μας τη μία αίσθηση, το απολαύσαμε χωρίς να έχει αρωματιστεί το ποτό.

Προσωπικά, μου αρέσει να απολαμβάνω το ποτό μου και γενικά καταναλώνω αλκοόλ όταν κυκλοφορώ για να διασκεδάσω. Το Athens Bar Show που έδειξε πως ένα καλό ποτό συνδυάζεται με όμορφες στιγμές και δημιουργεί αισθήσεις και αναμνήσεις. Δεν ξέρω αν ασχοληθώ ποτέ επαγγελματικά με τον χώρο του ποτού, ξέρω όμως πως δε θα σταματήσω να το κυνηγάω και να μαθαίνω. Πείτε το πείσμα, πείτε το πάθος ή μια διαφορετική πλευρά του εαυτού μου. Μπορεί και να μην είναι τίποτα απ όλα αυτά, αλλά αν δεν ονειρεύεσαι το καλύτερο και δεν παλεύεις δεν θα το μάθεις ποτέ! Ονειρευτείτε λοιπόν!

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.