Κάθε πόλη, όποια και αν είναι αυτή, έχει μια βάση γύρω από την οποία κινούνται τα πάντα. Η βάση της είναι το κέντρο της! Για παράδειγμα, για την Αθήνα είναι η Πλατεία Συντάγματος, για το Ηράκλειο η πλατεία των Λιονταριών και για τη Σπάρτη η Κεντρική Πλατεία. Είναι το μέρος όπου γίνεται πανικός. Γιατί όμως μας τραβάει τόσο πολύ το κέντρο και θέλουμε να το μάθουμε και να περιπλανηθούμε σε αυτό;

Στο κέντρο μιας πόλης συνήθως κρύβεται το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας και του παρελθόντος της. Εκτός από τη θέση του, για να αποτελέσει βάση μιας πόλης κάποιο σημαντικό ρόλο έπαιξε στο παρελθόν. Έχουν διαδραματιστεί σημαντικά ιστορικά γεγονότα που μπορεί και να καθόρισαν την πορεία των ανθρώπων που διέμεναν εκεί. Για αυτό το λόγο υπάρχουν και πολλά ιστορικά μνημεία στα κέντρα των πόλεων. Αρχαιολογικοί υπαίθριοι χώροι που σε «προσκαλούν» μια ηλιόλουστη μέρα να τους ανακαλύψεις ώστε να μην περνάς χωρίς να ξέρεις το υπόβαθρο. Αγάλματα που στέκονται αναλλοίωτα μες το χρόνο υπενθυμίζοντας φιγούρες του τόπου που δεν έχουμε το δικαίωμα αν ζούμε στην πόλη να ξεχάσουμε. Ο πολιτισμός και η ιστορία είναι πανταχού παρόντες, ακόμα και στα μοντέρνα και πολύβουα κομμάτια των πόλεων.

Έλα όμως που στο κέντρο μπορεί να συμβούν τα πάντα. Είναι σημείο συνάντησης των συλλαλητηρίων που γίνονται κάθε τρεις και λίγο σε τούτη την άμοιρη χώρα, χωρίς νόημα και ουσία κάποιες φορές. Γιατί οι «επαναστάτες» μιας «βουλιαγμένης» χώρας γνωρίζουν πως αν διαδηλώσουν στο κέντρο θα ακουστούν πιο εύκολα και θα προβληθούν από τα κανάλια. Για αυτό λοιπόν και πολλές φορές η μετακίνηση των πολιτών σταματάει στο κέντρο καθώς πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις. Επίσης, τα περισσότερα πολιτιστικά δρώμενα έχουν ως χώρους παρουσίασης κεντρικά κτίρια. Πρόσφατα δε, είχε κλείσει και το κέντρο της Αθήνας για να μετακινείται ο τέως πλανητάρχης Μπαράκ Ομπάμα.

Στο κέντρο μιας πόλης διαδραματίζονται και πολιτιστικά δρώμενα, είτε στην πλατεία είτε σε κεντρικά κτίρια. Μπορείς να δεις τους καλλιτέχνες του δρόμου να εκθέτουν τα έργα τους στο πεζοδρόμιο και να απορείς πώς δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα, ενώ από την άλλη μπορεί να περάσεις από ένα κτίριο και να πετύχεις μια έκθεση αγαλμάτων ενός διάσημου γλύπτη. Πολλοί καλλιτέχνες επιλέγουν ως πηγή έμπνευσης το κέντρο μιας πόλη,ς είτε για έμπνευση, είτε για video clips είτε για να αποτυπώσουν μέσα από την τέχνη τους την πολύβουη εικόνα του κέντρου. Η τέχνη επηρεάζεται από την καθημερινή ζωή και από τις συνθήκες που επικρατούν στη ζωή.

Αλλά ας μιλήσουμε λίγο και για εμάς τους φοιτητές. Όταν φεύγουμε από τον τόπο καταγωγής μας και πηγαίνουμε σε άλλη πόλη, το πρώτο που μαθαίνουμε είναι το κέντρο της. Είναι το σημείο που βρίσκονται τα καταστήματα και εκεί που καθόμαστε για τους πρώτους καφέδες με την οικογένειά μας. Όταν, λοιπόν κάνουμε τις πρώτες παρέες, μέχρι να βρούμε πώς θα μετακινούμαστε, βγαίνουμε στα μαγαζιά του κέντρου, για τους πρώτους μας καφέδες και, φυσικά, για τα πρώτα ποτά. Άλλωστε, πολλοί φοιτητές επιλέγουν κεντρικά σημεία της πόλης για να νοικιάσουν σπίτι επειδή νιώθουν και μεγαλύτερη ασφάλεια. Ξέρουν όλοι, μάλιστα, πώς να φτάσουν στο κέντρο, είτε με τα πόδια (αν μένουν κοντά), ή με κάποιο μεταφορικό μέσο. Το κέντρο αποτελεί πόλο έλξης για την νεολαία καθώς η ζωντάνια και η ενέργεια είναι κάτι που χαρακτηρίζει τους νέους και τους προκαλεί να το ανακαλύψουν.

Προσωπικά, λοιπόν, πάντα με έλκυε το κέντρο μιας μεγαλούπολης. Με ενθουσιάζει το ότι βρίσκεται συνεχώς σε μία αέναη κίνηση που ταιριάζει στον χαρακτήρα μου. Είναι εντελώς αδύνατο να περπατάς ολομόναχος, οι μορφές εναλλάσσονται, αλλά υπάρχουν και μερικές σταθερές φιγούρες που έχουν αφήσει το στίγμα τους. Ναι, θα πηγαίνω ξανά και ξανά στο κέντρο, μέχρι να αποκαλύψω τα μυστικά του και να πάρω την ενέργεια του. Κάθε ανούσιο και ουσιώδες που έχει να μου δώσει, γνωρίζοντας ότι την επόμενη μέρα θα δω κάτι άλλο που το μάτι μου δεν έχει δει ακόμα. 

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.