Κάθε μέρα που ξυπνάμε οφείλουμε να δοξάζουμε το Θεό που είμαστε υγιείς και στη συνέχεια να βάζουμε στόχους ημέρας. Ένας βασικός στόχος που μας κυνηγάει σε όλη μας τη ζωή είναι να είμαστε ευτυχισμένοι. Ακόμα και αν φαίνεται κανείς χαρούμενος, ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που είναι αληθινά ευτυχισμένοι. Το γέλιο δεν είναι πάντα σημάδι ευτυχίας, αλλά ένας τρόπος να κρύψουμε συναισθήματα και αδυναμίες.

Το κυνήγι της ευτυχίας μας έχει απασχολήσει όλους σε κάθε φάση της ζωής μας, όσο αρχίζουμε δηλαδή να αντιλαμβανόμαστε τη ζωή. Ξεκινάει, θα έλεγα, από τις αρχές της προεφηβικής ηλικίας και συνεχίζεται αιώνια. Γίνεται πιο έντονο αρχικά στην εφηβική ηλικία όπου γίνονται συγκρούσεις στον εσωτερικό κόσμο του ατόμου και καταλαγιάζει όταν ο έφηβος πετυχαίνει τον πρώτο μεγάλο του στόχο, π.χ., όταν μπαίνει σε κάποιο πανεπιστήμιο. Ακόμα όμως και όταν έχει εκπληρωθεί μια επιθυμία μας, μικρή ή μεγάλη, δεν είμαστε ευτυχισμένοι.

Μα πώς γίνεται, θα πεις, να μην είμαστε ποτέ ευτυχισμένοι; Η ευτυχία δεν πρέπει να ταυτίζεται με την χαρά και τον ενθουσιασμό. Γιατί η ευτυχία δεν είναι κάτι εφήμερο αλλά μια κατάσταση που βιώνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά δεν είναι και μια μόνιμη κατάσταση γιατί πάντα έρχονται στη ζωή μας δυσκολίες και εμπόδια που ανατρέπουν καταστάσεις. Και τελικά υπάρχει ένα ερώτημα. Πόσο διαρκεί η αληθινή ευτυχία; Αφού δεν είναι κάτι εφήμερο ούτε κάτι μόνιμο. Η αληθινή ευτυχία διαρκεί όσο η μαγεία. Όχι, δεν αφορά πρίγκιπες και μάγισσες, αλλά το χρονικό διάστημα που έχει γίνει πραγματικότητα η πιο βαθιά μας επιθυμία και δεν μας ενδιαφέρει τίποτα άλλο στη ζωή μας. Είναι οι στιγμές που, και ο κόσμος γύρω μας να γκρεμίζεται, εμείς ζούμε την ευτυχία μας.

Πώς όμως θα καταλάβουμε πότε είμαστε αληθινά ευτυχισμένοι; Η αληθινή ευτυχία φαίνεται κατευθείαν στο πρόσωπο μας. Λάμπουμε λες και τα φώτα είναι στραμμένα πάνω μας αλλά εμείς δεν έχουμε κάνει κάτι. Ξυπνάμε το πρωί και χαμογελάμε νιώθοντας όμορφα που ξεκινάει μια καινούρια μέρα. Το χαμόγελο μας έρχεται πηγαία από μέσα μας χωρίς καμιά προσπάθεια. Δεν περιμένουμε να γίνει κάτι αστείο για να γελάσουμε, αλλά γελάμε λες και βλέπουμε κωμωδία. Είναι τόσο υπέροχο να χαμογελάς χωρίς να το προσπαθείς.

Κοιτάζοντας γύρω σου ανθρώπους, χαμογελούν και φαίνονται ευτυχισμένοι. Τελικά είναι κανείς αληθινά ευτυχισμένος;

Το ποσοστό των ατόμων που είναι γύρω μας και είναι ευτυχισμένοι είναι πολύ μικρό. Δεν έχει σημασία να γελούν, σημασία έχει τι κουβαλάει η ψυχή τους. Ευτυχία είναι να βλέπεις ότι η ζωή είναι όμορφη και να νιώθεις ευγνώμων για ό,τι έχεις. Να μην ξυπνάς και να ζητάς κάτι παραπάνω αλλά να το διεκδικείς με τις δυνάμεις σου. Να νιώθεις πως είσαι πλήρης και πως δεν χρειάζεται να έρθει κάτι που θα σου αλλάξει τη ζωή για να γίνει πιο όμορφη. Γιατί η ζωή είναι όμορφη τελικά!

Ο Αριστοτέλης είπε πως «Η ευτυχία εξαρτάται από εμάς τους ίδιους». Είχε απόλυτο δίκιο. Νομίζουμε πως η ευτυχία θα έρθει όταν θα περάσουμε στο πανεπιστήμιο, όταν θα ερωτευτούμε, όταν θα έχουμε τη δουλειά των ονείρων μας, όταν… Και όταν δεν έρχεται τίποτα από αυτά είμαστε δυστυχισμένοι και βαλτώνουμε στη καθημερινότητα νομίζοντας πως τελικά δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Κάνουμε λάθος γιατί, με βάση τις συνθήκες που επικρατούν, μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι αρκεί να ανακαλύψουμε πως η ευτυχία βρίσκεται και στα μικρά πράγματα. Πρόσφατα, διαβάζοντας ένα άρθρο κατανόησα πως οι έξυπνοι άνθρωποι δεν μπορούν να είναι ευτυχισμένοι για διαφόρους λόγους που αφορούν το δείκτη νοημοσύνης τους. Και αναρωτιέμαι «όσο λιγότερο έξυπνος είσαι, τόσο πιο ευτυχισμένος είσαι;»

Η απάντηση είναι πως οι έξυπνοι άνθρωποι ψάχνουν το ιδανικό της ζωής για να ευτυχίσουν. Για εμένα, όλοι σ’ αυτόν τον πλανήτη είναι έξυπνοι, απλά χρησιμοποιούν το μυαλό τους εκεί που θέλουν. Όλοι λοιπόν αναζητούν την ιδανική ευτυχία. Απλά όσο πιο υψηλά στάνταρ έχουμε, τόσο πιο δυστυχισμένοι είμαστε. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να αναζητήσουμε την αληθινή ευτυχία στις συνθήκες που επικρατούν στη ζωή μας. Και να θυμόμαστε πως οι γύρω μας, αν και μπορεί να χαμογελούν, δεν έχουν βρει απαραίτητα την αληθινή ευτυχία. Καλό κυνήγι λοιπόν!

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.