Ένα ερώτημα που θα το ακούσεις συχνά σε παρέες και συζητήσεις, που ακόμα και εμείς οι ίδιοι αναρωτιόμαστε μόνοι μας. Τελικά υπάρχει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών; Δε μιλάω απλά να κάνεις παρέα με άτομα αντίθετου φύλου αλλά να είστε στενά συνδεδεμένοι. Οι απόψεις διίστανται και υπάρχουν συγκρούσεις. Βέβαια, η απάντηση στο ερώτημα είναι υποκειμενική και αφορά ξεχωριστά τον καθέναν από εμάς.

Μια άποψη είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει φιλία μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν πως δε θα υπάρχουν κοινά θέματα να συζητήσουν. Επίσης γνωρίζουμε ότι το γυναικείο μυαλό λειτουργεί τελείως διαφορετικά από το αντρικό, με αποτέλεσμα οι απόψεις γύρω από ένα θέμα να είναι τελείως διαφορετικές και να υπάρχουν τσακωμοί. Ο ουσιαστικός λόγος που οδηγεί σε αρνητική απάντηση στο ερώτημα είναι το ερωτικό κομμάτι. Όσο κι αν θέλουμε να αποφύγουμε μια τέτοια σκέψη και να το παίξουμε politically correct, όταν βλέπουμε δύο άτομα αντίθετου φύλου να κάνουν παρέα, το μυαλό μας πηγαίνει αρκετές φορές στο αν είναι ζευγάρι ή όχι. Πολλοί υποστηρίζουν πως όταν ένας άνδρας πλησιάζει μια γυναίκα έστω και φιλικά, ο απώτερος σκοπός του είναι τη ρίξει στο κρεβάτι.

Και θα πείτε, μα γιατί δεν το κάνει κατευθείαν να της μιλήσει ερωτικά και ξεκάθαρα; Οι άνδρες τα τελευταία χρόνια φοβούνται την απόρριψη και την αντίδραση μιας κοπέλας και γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχουν «αρσενικά κυνηγοί». Ελπίζουν λοιπόν πως όταν πλησιάσουν μια κοπέλα και μάθουν τις συνήθειες, τα γούστα της και γενικά τον εσωτερικό της κόσμο θα την προσεγγίσουν πιο εύκολα στο ερωτικό κομμάτι, Η έλξη μπορεί να μην υπάρξει από την αρχή, αλλά θα δημιουργηθεί με το χρόνο που μπορεί να περάσουν μαζί και να έρθουν πιο κοντά. Επίσης, οι συνθήκες μπορεί να μην είναι κατάλληλες για να δημιουργηθεί ένα ερωτικό κλίμα. Είτε γιατί η κοπέλα βρίσκεται ήδη σε μία σχέση είτε γιατί κανείς από τους δύο δεν είναι έτοιμος να παραδεχθεί τα αισθήματά του για τον άλλο. Χρειάζεται χρόνος για να δει κανείς τι συμβαίνει πραγματικά στο μυαλό και στην καρδιά του.

Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα και η κοπέλα να πλησιάζει το αγόρι όχι για φίλο της αλλά για να «εκμεταλλευτεί» την καλή του την καρδιά, το γνωστό σε όλους μας friendzone. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που, όταν νιώθουν μόνες τους αποζητούν τη συντροφικότητα, όχι απαραίτητα με κάποιο σκοπό. Μπορεί απλά να φοβούνται να κοιμηθούν σε ένα άδειο σπίτι. Αλλά και οι άντρες είναι για τις «βαριές» δουλειές. Κουβαλάνε τα ψώνια από του σουπερ μάρκετ, αλλάζουν τις λάμπες στο σπίτι, κρεμούν τις κουρτίνες. Όσο και αν βρίζουμε τους άντρες, κάπου μωρέ χρειάζονται και αυτοί. Βέβαια όσο και αν ποθεί μια γυναίκα ένα φίλο της, άλλο τόσο είναι δύσκολο να δείξει τα συναισθήματά της. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν προκαταλήψεις και ταμπού, όπως το να κάνει μια γυναίκα την πρώτη κίνηση. 

Η άλλη άποψη είναι πως μπορεί να υπάρξει ατόφια και στενή φιλία ανάμεσα σε άτομα αντίθετου φύλου. Βρίσκουν κοινά θέματα που μπορούν να αναπτύξουν και μοιράζονται απόψεις συνήθως εντελώς διαφορετικές. Οι άντρες σκέφτονται πιο απλά και ωμά ενώ οι γυναίκες υπέρ - αναλύουν τα θέματα που τους απασχολούν με το συναίσθημα να κατέχει κυρίαρχο ρόλο στις αποφάσεις τους. Συμβουλεύουν ο ένας τον άλλον για τις ερωτικές τους σχέσεις. Απολαμβάνουν την παρέα καθώς κάθε φορά υπάρχει κάτι διαφορετικό που μπορεί να αναπτυχθεί. Οι φίλοι- άντρες έχουν τη δυνατότητα  να ηρεμούν τις γυναίκες καθώς δεν προσπαθούν να εξηγήσουν το καθετί συμβαίνει γύρω τους απλά αφήνουν τη ζωή να προχωράει. Και πρέπει να παραδεχτούμε πως οι άντρες δε νοιάζονται μόνο για την μπάλα και τις «γκόμενες» αλλά και για το τι συμβαίνει στον εσωτερικό τους κόσμο. Λόγω των κλισέ όμως, ντρέπονται ιδιαίτερα να το δείξουν. Τελικά «οι άντρες κλαίνε και δεν πονάνε μονάχα».

Πάντως, όσο ακλόνητη και αν είναι η φιλία, έρχεται η στιγμή που ένας από τους δύο ξεσπά ερωτικά. Υπερασπίζοντας τη φύση τους ως κυνηγοι, άντρες μπορεί να προχωρήσουν τη φιλία σε ερωτικό επίπεδο. Υπερεκτιμούν την έλξη που νιώθουν με τις κοπέλες περνώντας αρκετό χρόνο μαζί τους. Μπορεί να εκδηλώσουν τα ερωτικά τους συναισθήματα σε μια στιγμή αδυναμίας ή όταν αισθανθούν ότι η κοπέλα έχει μια πιθανότητα να ενδώσει. Όμως όταν αποκαλυφθούν τα ερωτικά αισθήματα, τι γίνεται με τη φιλία; Θα μπορέσει να συνεχιστεί  ή θα διαλυθεί; Και αν συνεχιστεί, θα είναι η ίδια όπως πριν;

Όταν λοιπόν συμβεί αυτό, πρέπει να μπει η λογική πάνω από το συναίσθημα.(Ναι εγώ μιλάω για λογική). Είστε δύο άτομα που έχετε περάσει δυνατές στιγμές και δε θέλετε να χάσετε ο ένας από τον άλλον από τη ζωή σας. Είναι μια κρίσιμη στιγμή που παίρνετε αποφάσεις για το τι θέλετε να κάνετε. Ή θα προχωρήσετε μαζί, ή θα παραμείνετε φίλοι ή θα απομακρυνθείτε τελείως. Όποια απόφαση και να παρθεί, κάποιος θα ζοριστει. Η χειρότερη επιλογή είναι να χαθείτε μεταξύ σας. Θα πληγωθείτε και οι δύο καθώς θα μείνετε κενοί. Το τέλος μιας φιλίας πάντα πονάει. Αν τώρα συνεχιστεί η φιλική σας σχέση, θα χρειαστεί χρόνο για να ισορροπήσει η κατάσταση. Οι δυνατές και αληθινές σχέσεις θα βρουν τον τρόπο να συνεχιστούν.

Αφήνω λοιπόν το ερώτημα να αιωρείται, αν όντως υπάρχει φιλία μεταξύ αντρών και γυναικών.

Η δική μου άποψη... Σας αφήνω να τη μαντέψετε!

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.