Μπορεί ο καιρός να αρνείται να μας έχει δείξει το καλοκαιρινό του πρόσωπο, η διάθεση, όμως, για βουτιές και χαλάρωση όλο και αυξάνεται. Καθισμένοι σε γραφεία μπροστά από υπολογιστές και χωμένοι μέσα σε κάποιο βιβλίο αγκαλιά με ατελείωτες σημειώσεις, ονειρευόμαστε παραλίες, φωτιές, τραγούδια και μπίρες κάτω απ’ τα αστέρια.

Και όσο σχεδιάζουμε τις φετινές μας εξορμήσεις, τόσο ένα μεγάλο ερώτημα βασανίζει διαρκώς το μυαλό μας.

Διακοπές μόνοι ή με παρέα;

Καθόλου περίεργο δε θα μου φανεί αν κάποιος επιθυμεί να πάρει το δισάκι του και να εξερευνήσει μόνος κάθε άκρη αυτού του κόσμου. Από την άλλη, δε θα κρίνω επ’ ουδενί όσους χρειάζεται να κλείσουν πουλμανάκι για τις μετακινήσεις τους εντός του νησιού. Οι διακοπές διαφέρουν ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός.

Αν νομίζεις ότι έχεις την ψυχική δύναμη, αλλά και την εσωτερική ανάγκη να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου μέσα στην ησυχία ενός μαγευτικού τοπίου, τότε λύσε κάβους και πανιά και σάλπαρε σα μοναχικός θαλασσόλυκος.

Μια σκηνή και λίγα από τα απαραίτητα στον ώμο και είσαι έτοιμος για το ταξίδι της εσωτερικής σου αναζήτησης. Θα έχεις την ευκαιρία να εναρμονιστείς με τη φύση και να χαλαρώσεις. Αν πάλι το βοτσαλάκι δεν σε βολεύει στον ύπνο, μπορείς να κλείσεις ένα δωμάτιο με θέα και να αφήσεις το τοπίο να κάνει τα υπόλοιπα.

Όπως και να έχει, για να επιλέξεις να κάνεις μόνος σου διακοπές, πρέπει να τα έχεις πολύ καλά με τον εαυτό σου. Να μπορείς να τρως μόνος και να πηγαίνεις βόλτες χωρίς παρέα. Σίγουρα θα εκτιμήσεις διαφορετικά κάποια πράγματα και θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις πολλούς νέους ανθρώπους. Θα ικανοποιήσεις τα δικά σου θέλω και χωρίς καυγάδες και ασυμφωνίες θα αδειάσεις το κεφάλι σου, γεμίζοντας παράλληλα τις μπαταρίες. 

Βέβαια, όλα αυτά μοιάζουν εντελώς παράλογα για κάποιον που λατρεύει τις διακοπές με φίλους. Μαθημένος στις οικογενειακές διακοπές με ξαδέρφια, παραξαδέρφια, ανιψάκια και τη θεία απ’ το Σικάγο, ο φίλτατος παραθεριστής δε δύναται ν’ αποχωριστεί την παρέα του και τη διχαλωτή του σαγιονάρα. Στο καράβι θα κλείσει καμπίνες και στο νησί όλη τη δεξιά πτέρυγα του ξενοδοχείου που βλέπει το πέλαγος.

Εδώ που τα λέμε οι διακοπές με παρέα έχουν άλλη χάρη. Αρχικά έχεις με κάποιον να μιλήσεις στην παραλία. Θ’ ακούσετε μουσική, θα παίξετε ρακέτες, χαρτιά, τάβλι, θα περάσει η ώρα. Έχεις κι έναν άνθρωπο να σου βάλει αντηλιακό στην πλάτη, βρε αδερφέ. Και ύστερα θα γυρίσετε στο δωμάτιο και θα παραπονιέστε μαζί για την αφόρητη ζέστη, αλλά μετά θα τσακώνεστε για τους βαθμούς στο κλιματιστικό.

Και το βράδυ όταν θα έρθει η ώρα για τη βόλτα θα ετοιμαστείτε παρέα και θα βγείτε στο δρόμο πιάνοντας όλο το καλντερίμι του νησιού. Θα μπείτε στο club και δε θα υπάρχει καμία αμήχανη σιωπή. Θα κατακτήσετε την πίστα και θα γλεντήσετε με την ψυχή σας.

Οι διακοπές με παρέα ακόμη και αν είναι με sleepy bang στην ακροθαλασσιά, πάντα θα έχουν τάσεις υπερβολής. Αφόρητο γέλιο αλλά ίσως και κλάμα.

Διακοπές λοιπόν είτε μόνοι είτε με παρέα λίγη σημασία έχει. Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι μέρες ξεγνοιασιάς πλησιάζουν ταχύτατα.

Χωρίς πολλή σκέψη και με πολύ κέφι, πάρε αλαμπρατσέτα δυο καλούς φίλους ή το μονό σου στρώμα και όργωσε τις παραλίες απ’ άκρη σ’ άκρη.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.