Η πρόσφατη καμπάνια ευαισθητοποίησης, που δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, με θέμα την παιδική σεξουαλική κακοποίηση, εκφράζει την ανάγκη για την άμεση προσοχή όλων, στο φλέγον αυτό ζήτημα. Η συμμετοχή ή η έκθεση παιδιών και εφήβων, σε πράξεις με σεξουαλικό περιεχόμενο, συνήθως υποκινούμενες από κάποιον ενήλικο, ή ακόμη και από ένα άλλο παιδί, θεωρούνται σεξουαλικές παραβιάσεις. Οι παραβιάσεις αυτές, είναι δυνατό να προκαλέσουν προβλήματα, επηρεάζοντας τις μετέπειτα σχέσεις στη ζωή του παιδιού.

Υπολογίζεται πως περίπου ένα στα πέντε παιδιά, πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής κακοποίησης. Τα ποσοστά όμως είναι σίγουρα μεγαλύτερα, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Βρετανικού Οργανισμού, για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, το 75% των παιδιών που κακοποιούνται σεξουαλικά, δεν θα μιλήσουν για αυτό σε κανέναν, κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας.

Το 2013, το «Χαμόγελο του Παιδιού», υπέδειξε την αύξηση κατά 66% στις καταγγελίες για την κακοποίηση παιδιών, σε σχέση με τα ποσοστά του 2012. Το 4% αυτών, αφορούσε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Σήμερα το ποσοστό ανέρχεται, στο 16% πανελλαδικά.

Αν και έχουν θεσπιστεί οι κατάλληλοι νόμοι σχετικά με την κακοποίηση και έχουν ορισθεί κυβερνητικοί φορείς, με σκοπό την απομάκρυνση των παιδιών από τα σπίτια τους και την διεξαγωγή ερευνών, αυτό που πρέπει να επιτύχουμε είναι η πρόληψη. Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως, είναι απαραίτητη η ενημέρωση, τόσο των γονέων, όσο και των παιδιών. «Ο κανόνας του εσώρουχου», είναι ο τίτλος της καμπάνιας του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Ένας κανόνας που κάθε γονιός πρέπει να μάθει στο παιδί του, για να μπορέσει να το προστατέψει, από οποιαδήποτε σεξουαλική παραβίαση.

Ο κανόνας είναι απλός και αποτελεί ένα μέσο που βοηθά τους γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους, ποια είναι τα σημεία του σώματος, που δεν πρέπει να αγγίζουν οι άλλοι. Όριο αποτελούν τα εσώρουχα, αφού κανείς δεν επιτρέπεται να αγγίξει τα παιδιά στα σημεία του σώματός τους, που συνήθως καλύπτονται από αυτά. Ούτε τα παιδιά όμως, επιτρέπεται να αγγίξουν το σώμα άλλων σε αυτά τα σημεία. Ο κανόνας παρατίθεται μέσα από μια ιστορία, που μοιάζει με παραμύθι. Και μάλιστα είναι γραμμένος σε βιβλίο κατά αυτό τον τρόπο, ώστε να μπορούν να τον διαβάσουν παιδιά ηλικίας τριών, έως επτά ετών.

Στο βιβλίο, πρωταγωνίστρια είναι η Κίκο. Ένα μικρό κορίτσι, που έχει για φίλο της ένα χέρι. Καθώς οι σελίδες περνούν, το χέρι παίζει με την Κίκο. Της μαγειρεύει, πατάει τα πλήκτρα του πιάνου και ύστερα της ζητά να την αγγίξει σε διάφορα σημεία του σώματός της. Η Κίκο δίνει τη συγκατάθεσή της για το άγγιγμα στο κεφάλι, τη μύτη και τα χέρια. Όμως όταν το χέρι ζητά να αγγίξει το εσώρουχό της, η Κίκο φωνάζει δυνατά ΟΧΙ. Τότε το χέρι την επαινεί και την παροτρύνει να μιλήσει σε κάποιον που εμπιστεύεται, αν ποτέ συμβεί κάτι ανάλογο.

Ο κανόνας του εσώρουχου έχει πέντε σημαντικές πτυχές. Τα παιδιά πρέπει να διδαχθούν ότι το σώμα τους τους ανήκει και πως υπάρχει το καλό και κακό άγγιγμα, όπως και το καλό και κακό μυστικό. Οι γονείς λαμβάνουν την ευθύνη για την προστασία των παιδιών τους και πρέπει να φροντίσουν για την αποκάλυψη τέτοιων περιστατικών και την τιμωρία του δράστη. Η χρησιμότητα του κανόνα έγκειται στο ότι βοηθάει γονείς και κηδεμόνες, να εξηγήσουν στα παιδιά πως πρέπει να αντιδράσουν και που να στραφούν για βοήθεια.

Σε μεγάλο ποσοστό οι δράστες είναι άτομα του οικογενειακού ή στενού περιβάλλοντος. Δεν περιορίζονται μόνο σε άντρες ή γυναίκες, αλλά ούτε και μόνο σε ενηλίκους ή ανηλίκους. Σίγουρα είναι άτομα που περνούν αρκετό χρόνο με το παιδί και για αυτό η προσοχή πρέπει να είναι διπλή, καθώς μπορεί να έχει δημιουργηθεί ένας δεσμός εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Αλλαγές στην συμπεριφορά ή πόνοι στο σώμα, είναι μερικές από τις ενδείξεις της σεξουαλικής κακοποίησης.

Κανένα παιδί δεν πρέπει να θεωρείται μικρό για να διδαχθεί τον κανόνα του εσώρουχου, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κακοποίηση δεν γνωρίζει ηλικία. Μάθε για τον κανόνα. Μάθε στο παιδί σου τον κανόνα. Μην κλείνεις το στόμα. Μην δώσεις σε κανέναν το δικαίωμα, να κλείσει το στόμα του παιδιού σου, καθώς θα το κακοποιεί.


 

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.