Περνάτε λίγες ώρες μαζί, τον αποζητάς απελπισμένα. Περνάτε πολλές ώρες μαζί, δε βρίσκεις τη δύναμη να τον αποχωριστείς· για την ακρίβεια όσο περισσότερο χρόνο περνάτε μαζί , τόσο πιο αναγκαίος σου γίνεται.

Ο λόγος δε γίνεται για τον έρωτα αλλά για έναν άλλο εραστή, τον Μορφέα, κατά κόσμον ύπνο. Ο ύπνος πέρα από αναγκαιότητα, κατατάσσεται με ευκολία ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες απολαύσεις. Είναι άλλωστε η τέλεια σύνδεση, η χρυσή τομή ανάμεσα σε «θέλω» και «πρέπει».

Πέρα από απαραίτητος λοιπόν για τη σωματική υγεία, τη συντήρηση του ανθρώπινου οργανισμού, την τροφοδότηση του πνεύματος και την απαιτούμενη ενέργεια που προσθαφαιρεί, ο ύπνος έχει μερικές ακόμη μαγικές ιδιότητες που συχνά ξεχνάμε.

Λειτουργεί επίσης σαν την επανεκκίνηση συσκευών. Μέτα από οποιαδήποτε δύσκολη μέρα ή στιγμή, μετά από έναν τσακωμό, χωρισμό, πίεση, απογοήτευση, κλάμα, ύστερα από κάθε ματαίωση και συναισθηματικό κενό είναι εκεί και με την κρυφή μυστική του συνταγή σου προσφέρει ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι· διορθώνει ή έστω εξαφανίζει για λίγο τη μαυρίλα.

Μετά από λίγες ή πολλές ώρες ύπνου, όλα μοιάζουν καλύτερα ή για να είμαστε ρεαλιστές, λιγότερα άσχημα. Είναι ένα φυσικό φάρμακο του οργανισμού. Κοιμήσου λοιπόν κι όταν ξυπνήσεις θα δεις πως όλα θα είναι καλύτερα, στο υπόσχομαι.

Ο γλυκός μου ύπνος όμως κάνει κάτι ακόμη πολύ σημαντικό· ενώνει τους ανθρώπους. Απ’ τα ωραιότερα κατά γενική ομολογία στοιχεία μιας σχέσης είναι ο ύπνος στην αγκαλιά του/της, η καληνύχτα κι η καλημέρα που τον συντροφεύει. Είναι γνωστό πως κοιμάται καλύτερα όποιος κοιμάται σε μία αγκαλιά. Πείτε μου ποιος άλλος θα μπορούσε να μας φέρει πιο κοντά χωρίς καν να χρειαστεί να αρθρώσεις λέξη ή ουδεμία σύσπαση χειλιών.  

Ο ύπνος όμως δεν είναι πάντα εύκολος εραστής, μας παιδεύει και τον παιδεύουμε κι ίσως κι αυτό να είναι ένα ακόμη μυστικό της γοητείας του. Ακόμα και τις στιγμές εκείνες που φαίνεται να μας αποφεύγει, μάλλον μας δίνει μια ώθηση για να σκεφτούμε όλα όσα αποφεύγουμε, για ανασκόπηση κι αυτοκριτική.

Δεν είναι πάντα συνεπής στο ραντεβού του λοιπόν και κάποιες φορές μπλέκει και με κακές παρέες· εφιάλτες λέγονται. Είναι όμως κι άλλες στιγμές που συναναστρέφεται με κάτι υπέροχα μαγικά πλάσματα, ονομάζονται όνειρα· κι είναι σκέτο όνειρο. Πόσες φορές ευχηθήκαμε να μη ξυπνούσαμε ποτέ;

Στην αρχαία Ελλάδα ο Ύπνος λατρευόταν πολύ, παρουσιαζόταν όμως πότε ως Θεός και πότε ως Δαίμονας, πότε ως ωραίος νέος που έφερνε τα γλυκά όνειρα και πότε ως δαίμονας με φτερά που μετέφερε ένα νεκρό με το Θάνατο, ο οποίος μυθολογείται ως ο δίδυμος αδελφός του.

Όπως κι αν τον παρουσιάζει ο μύθος, για μένα ο ύπνος θα είναι πάντα ένας ωραίος γκόμενος που ξέρει πότε να είναι αλήτης και πότε ιππότης. Εξάλλου είναι ο μόνος που τους ρίχνει όλους στο κρεβάτι του, τους κρατάει εκεί για ώρες κι όμως δεν είναι ποτέ αρκετός, κι όμως πάντα θα ζητάμε «λίγο ακόμα». Συν του ότι δεν κάνει διακρίσεις, τους παίρνει όλους ανεξαιρέτως· ακόμα κι αυτούς που τους κάνει τον δύσκολο.

Κοιμηθείτε λοιπόν σαν να μην υπάρχει αύριο. Κοιμηθείτε κι ονειρευτείτε με μάτια κλειστά που μόλις ανοίξουν θα φροντίσουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Ξυπνήστε όμως αμέσως όσοι κοιμάστε όρθιοι!

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.