Πριν από 5 περίπου χρόνια στρώθηκα στο διάβασμα για να περάσω αμέσως μετά στη σχολή που επιθυμούσα. Ποια είναι η σχολή δεν έχει σημασία, το θέμα είναι ότι πέρασα –και με βαθμό!

Κι όλα αυτά για να συνειδητοποιήσω ότι ποτέ πριν δεν είχα κατανοήσει εντελώς τι ακριβώς εστί αυτό το επάγγελμα. Το προσπέρασα όμως αυτό και με καμία δυσκολία έφτασα στη μέρα της ορκωμοσίας.

Ναι, σαν μέρα ήταν υπέροχη! Λουλούδια, απανωτά κλικ σε πάμπολλους φωτογράφους, «πασαρέλα» ανάμεσα στους αγαπημένους μας που είχαν έρθει να μας καμαρώσουν. Ακόμη και η τήβεννος –κατά πολύ φαρδιά –είχε πλάκα!

Αυτό βέβαια που έχει την περισσότερη «πλάκα» είναι όταν συνειδητοποιείς ότι το πτυχίο σου δεν σου λέει και πολλά.

Ωραία, το πήρα το πτυχίο. Και τώρα τι;

Ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα μου βγαίνοντας από μια σχολή, αρκετά θεωρητική και χωρίς να μου έχει δώσει την ευκαιρία πρακτικής άσκησης;

Μήπως πρέπει να αναζητήσω να κάνω από μόνη μου πρακτική; Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το κάνω αυτό γράφοντας σε κουτσομπολίστικα site ειδήσεις που κανέναν δεν ενδιαφέρουν και αμειβόμενη ψίχουλα, τη στιγμή που οι γνώσεις που θα πάρω θα είναι πώς να κάνω copy-paste κείμενα με τη σωστή δόση διαφοροποίησης;

Μπα, δε νομίζω.

Μήπως πρέπει να κάτσω να βρω ένα μεταπτυχιακό ύστερα από το οποίο θα εύχομαι να βρω δουλειά κι ας μην έχω τα 100 χρόνια προϋπηρεσία που θέλουν ή να μην δουλεύω εθελοντικά γιατί… α ναι, έχω κι εγώ έξοδα!

Μήπως η σωστή επιλογή είναι απλά να ψάξω για δουλειά που δεν έχει καμία σχέση με το επάγγελμα που σπούδασα; Γιατί στο κάτω-κάτω έτσι όπως έχει μετατραπεί η δημοσιογραφία δεν μου κάνει και πολλή όρεξη να ασχοληθώ.

Αν με ρωτήσεις, το πρόβλημα δεν είναι πώς θα μπει κανείς στη σχολή, αλλά να βρει μια σχολή που πραγματικά του αρέσει. Επίσης το δύσκολο δεν είναι να πάρει κανείς το πτυχίο, αλλά να βρει έναν τρόπο να το χρησιμοποιήσει μετέπειτα. Να μπορεί να απορροφηθεί σε κάποια δουλειά που θα του μάθει πράγματα και που θα του αρέσει, κι όχι να την κάνει μονάχα για βιοποριστικούς λόγους.

Το πτυχίο το ‘χουμε. What’s next?

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.