Μια φορά και έναν καιρό στο «σμαραγδένιο νησί», όπως το αποκαλούν, στο σταυροδρόμι των δύο μεγάλων θαλάσσιων διαδρομών της Μεσογείου, εκεί όπου στα στενά της Παλιάς Πόλης τα βράδια περιπλανώνται οι Ιππότες, στο νησί της Ρόδου, υπήρχε ένα γίγαντας. Ένας θρύλος.

Ήταν ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου. Έδωσε το όνομά του σ’ ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της εποχής του και όχι μόνο, αν αναλογιστεί κανείς τη τεράστια ιστορική και πολιτισμική αξία του Κολοσσαίου της Ρώμης. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τα πιο ξεχωριστά μνημεία, όπως είναι αυτό του αγάλματος της Ελευθερίας στις Η.Π.Α, εμπνέοντας όμως, παράλληλα καλλιτέχνες όπως ο Salvdor Dali και ο Mario Larrinaga.

Η ιστορία, λοιπόν, του πιο ονομαστού δημιουργήματος, του Κολοσσού της Ρόδου, ζωντανεύει στο νησί του Ήλιου το 280 π.Χ., σύμφωνα με τον Πλούταρχο από τον Λίνδιο γλύπτη Χάρη. Βρισκόταν αγέρωχος προστάτης του νησιού στην είσοδο του λιμανιού μέχρι το 226 π.Χ, όταν εξαιτίας ενός ισχυρότατου καταστροφικού σεισμού κατέρρευσε. 

Αρκετούς αιώνες αργότερα, ήρθε η ώρα αυτός ο μύθος να ζωντανέψει. Σύμφωνα, πάντα, με το φιλόδοξο σχέδιο που έχουν εκπονήσει επιστήμονες από το 4ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το καινοτόμο αυτό σχέδιο στοχεύει στην ανέγερση εκ νέου του αγάλματος που θα αγγίζει σε ύψος τα 150 μέτρα, δηλαδή θα είναι τριπλάσιο σε ύψος από εκείνο της αρχαιότητας.

Ο σύγχρονος Κολοσσός της Ρόδου στο εσωτερικό της κατασκευής του θα φιλοξενεί το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού που θα είναι σε θέση να εκθέτει αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού και όχι μόνο. Συγχρόνως, ο χαρακτήρας του θα είναι διαθεματικός, αφού θα μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο ως μουσείο αλλά και ως πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος και χώρος εστίασης. Ωστόσο, οι εσωτερικές του εγκαταστάσεις δε θα το αποτρέπουν από το να λειτουργήσει και ως φάρος εκπέμποντας φώς στα ανοιχτά της θάλασσας, αγγίζοντας τα παράλια της Τουρκίας και αποτελώντας σημείο αναφοράς του υδάτινου κόσμου για τα πλοία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Ο στόχος της μελέτης δεν είναι να προτείνει ένα αντίγραφο της αρχαίας κατασκευής, ύψους 40 μέτρα, χάλκινο, αλλά να επαναλάβει ακριβώς την ίδια συγκίνηση και ρίγος που κατακτούσε τους επισκέπτες όταν τον αντίκριζαν για πρώτη φορά, πάνω από 2.200 χρόνια πριν, επισκέπτες συνηθισμένοι σε κατασκευές 5 έως και 10 μέτρων ύψους.Είναι σαφές ότι, σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται σε κτίρια 400, 500 έως 800 μέτρων ύψους, για να αναδημιουργηθούν αυτά τα συναισθήματα το έργο θα πρέπει να είναι μοναδικό στο είδος του», υποστηρίζουν οι εμπνευστές αυτού του σχεδίου για τον σύγχρονο Κολοσσό που οραματίζονται.

Στην προτεινόμενη μελέτη, η κατασκευή που παρουσιάζεται θα είναι απόλυτα συμβατή με τις ευκολίες του 21ου αιώνα, αφού θα συνδυάζει τις τελευταίες τεχνολογίες τόσο στον οικοδομικό τομέα όσο και στον περιβαλλοντολογικό προκειμένου να υπάρξει ένα οικολογικό και αφομοιωμένο στο φυσικό και ήδη δομημένο περιβάλλον, αποτέλεσμα.

Μέσα από αυτό το εγχείρημα, οι συνεργαζόμενοι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να ανοικοδομήσουν ένα σύγχρονο Κολοσσό, ο οποίος θα αποτελεί αν όχι το μοναδικό, το σημαντικότερο τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του με έξυπνα συστήματα που θα το προστατεύουν από τις σεισμικές δονήσεις και χρήση φωτοβολταϊκών πάνελ καθιστώντας το ένα αυτόνομο κτίριο με αποκλειστικό συμμέτοχο τον ήλιο.

Το περιμένουμε με αγωνία...

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.